Ημ/νία: 05/08/2021

Rabobank: Η κινεζική αστάθεια καθορίζει την παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος

Rabobank: Η κινεζική αστάθεια καθορίζει την παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος

Οι ασταθείς εξελίξεις στην Κίνα αποδεικνύονται ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την ανάλυση της παγκόσμιας αγορας χοίρων και χοιρινού κρέατος. Στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία ενημέρωση της Rabobank, λέγεται ότι οι τιμές των χοίρων θα ανακάμψουν και οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος θα επιβραδυνθούν επίσης.

Η Rabobank σε δελτίο τύπου που ανακοίνωσε την τελευταία τριμηνιαία ενημέρωση αναφέρει ότι η μεγάλη μεταβλητότητα στις τιμές του κινεζικού χοίρου και του χοιρινού κλονίζει την παγκόσμια αγορά τους τελευταίους μήνες. Αυτά γράφονται από μια ομάδα στρατηγικών εμπειρογνωμόνων της τράπεζας στην αγορά. Τα ποσοστά σφαγής της Κίνας ήταν απροσδόκητα υψηλά το 2ο τρίμηνο του 2021, έγραψε η Rabobank, «ωθώντας την παραγωγή χοιρινού κρέατος να αυξηθεί κατά 35,9% σε ετήσια βάση το 1ο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία».

Η Rabobank συνέχισε: "Η ξαφνική αύξηση της προσφοράς οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών και αρνητικά αποτελέσματα τόσο στη γεωργία όσο και στο εμπόριο το 1ο εξάμηνο του 2021, υποδεικνύοντας χαμηλές εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην Κίνα το 3ο τρίμηνο."

Πτωτική πίεση λόγω κατεψυγμένου αποθέματος χοιρινού κρέατος

Ενώ η Rabobank αναμένει ανάκαμψη των τιμών του χοίρου και του χοιρινού κρέατος το 3ο τρίμηνο, το εκτιμώμενο υψηλό απόθεμα κατεψυγμένου χοιρινού θα επιβάλει μεγάλη πτωτική πίεση στις τιμές. Η Rabobank αναμένει ότι η επιβράδυνση των εισαγωγών τους επόμενους μήνες θα μειώσει τις εισαγωγές για ολόκληρο το έτος από τα επίπεδα ρεκόρ του 2020 κατά 10% σε 20%. Αυτό θα οδηγήσει σε ανακατανομή του εμπορίου χοιρινού κρέατος στην παγκόσμια αγορά και θα μπορούσε να ασκήσει καθοδική πίεση στις τιμές του χοιρινού κρέατος στις εξαγωγικές περιοχές.

Μία προς μία, η Rabobank εξήγησε τις προβλέψεις της για τους επόμενους μήνες για τις διάφορες περιοχές του κόσμου.

Αγορές χοιρινού κρέατος στην Κίνα

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Κίνα παρουσίασε ισχυρή ανάπτυξη το 1ο εξάμηνο του 2021, λόγω της εκκαθάρισης και των μεγάλων χοίρων, έγραψε η Rabobank. Ο αφρικανικός πυρετός των χοίρων συνεχίζει να εξαπλώνεται, προκαλώντας συνεχιζόμενη εκκαθάριση σε συγκεκριμένες περιοχές. «Η αύξηση της ζήτησης υστερεί σε σχέση με την αύξηση της προσφοράς, η οποία αντικατοπτρίζεται από την απότομη πτώση των τιμών. Ο ανεφοδιασμός έχει επιβραδυνθεί, καθώς οι αγρότες υπέστησαν μεγάλες απώλειες».

Λόγω της εκκαθάρισης χοιρομητέρων στο 1ο εξάμηνο, η Rabobank αναμένει ότι η σφαγή στο 3ο τρίμηνο θα επιβραδυνθεί και οι τιμές θα αυξηθούν. Ωστόσο, το υψηλό κατεψυγμένο απόθεμα χοιρινού κρέατος θα περιορίσει τις κινήσεις των τιμών, κατέληξε η Rabobank.

Αγορές χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη

Η Ευρώπη κατέγραψε ισχυρή αύξηση της παραγωγής κατά 5% σε ετήσια βάση τους πρώτους 4 μήνες του 2021, λόγω της καθυστέρησης της σφαγής στο τέλος του 2020 και των υψηλότερων συντελεστών σφαγής. Ωστόσο, το υψηλό κόστος ζωοτροφών και η άμβλυνση των εξαγωγών θα περιορίσουν την ανάπτυξη της παραγωγής το 3ο τρίμηνο, αναμένει η Rabobank.

Οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν ελαφρώς τον Απρίλιο, αντισταθμισμένες από τις μεγάλες αποστολές στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες. Η τράπεζα επισημαίνει τη Γερμανία, προσθέτοντας ότι νέες επιδημίες ΑΠΧ στις γερμανικές εγχώριες εκμεταλλεύσεις χοίρων προσθέτουν νέους κινδύνους.

Αγορές χοιρινού κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες

Μετά την επίτευξη των υψηλών ρεκόρ στα μέσα Ιουνίου, οι τιμές των χοίρων είναι χαμηλότερες, σταθεροποιώντας την ισχυρή ζήτηση και τη χαμηλότερη παραγωγή. Η απώλεια ασθενειών, τα ελαφρύτερα βάρη σφαγής και το υψηλό κόστος ζωοτροφών θα μετριάσουν την παραγωγή στο 2ο εξάμηνο του 2021».

Οι τιμές του χοιρινού παραμένουν πολύ μπροστά από τις προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση για κοιλιά και ζαμπόν, έγραψε η τράπεζα. «Οι εξαγωγές μειώθηκαν ελαφρώς μέχρι τον Μάιο, με τις ασθενέστερες πωλήσεις στην Κίνα να υπερτερούν των αυξήσεων στο Μεξικό, τον Καναδά και την Ιαπωνία».

Αγορές χοιρινού κρέατος στη Βραζιλία

Η Rabobank έγραψε ότι η παραγωγή χοιρινού κρέατος ξεκίνησε τη χρονιά με καλό ρυθμό, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων το 2020, κυρίως στις εξαγωγές. Ωστόσο, το υψηλό κόστος ζωοτροφών θα αποθαρρύνει την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής τους επόμενους μήνες σε ορισμένες περιοχές, πρόσθεσε η τράπεζα.

Όσον αφορά τη ζήτηση, η τυπική αύξηση των τιμών του βοείου κρέατος τον 1ο μήνα του 2021 μετά από ξηρές κλιματολογικές συνθήκες ευνόησε την κατανάλωση κοτόπουλου και χοιρινού κρέατος.
 
Share this:
Πηγή: