Ημ/νία: 05/03/2020

Στην Κίνα, ο ιός της ΑΠΧ κινείται από τα αγροκτήματα στους αγριόχοιρους

Στην Κίνα, ο ιός της ΑΠΧ κινείται από τα αγροκτήματα στους αγριόχοιρους

Το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Κίνας ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν 7 νεκροί αγριόχοιροι μολυσμένοι με ΑΠΧ σε δάσος στην επαρχία Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα. Ο εγχώριος πληθυσμός χοίρων της Κίνας έχει ήδη συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 40% εξαιτίας της νόσου, ενώ λίγες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί σε αγριογούρουνο στη χώρα, ενημερώνει το Reuters.

Πρόκειται για μια νέα εξέλιξη στην κρίση ΑΠΧ στην ασιατική χώρα, καθώς η εξάπλωση της νόσου είχε μέχρι στιγμής εντοπιστεί εντός των εκμεταλλεύσεων και δεν είχε κατηγορηθεί η κίνηση των άγριων ζώων για αυτή.

Τα υπόλοιπα κρούσματα που αναφέρθηκαν σε αγριόχοιρους παρατηρήθηκαν σε περιοχές κοντά στα ρωσικά σύνορα. Στην Ασία, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του FAO, η κατάσταση της ΑΠΧ θεωρήθηκε ως "ανθρώπινη δημιουργία" λόγω του γεγονότος ότι μόνο η Νότια Κορέα έχει αναφέρει μέχρι στιγμής κρούσματα σε αγριόχοιρους. Η εξαπλωση σε άγρια ​​ζώα μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα στις κινεζικές αρχές και θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερου μεγέθους και διάρκειας αντίκτυπο στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος στη χώρα.

Μέχρι σήμερα, η Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία των Ζώων έχει ειδοποιηθεί από 27 χώρες για νέες ή συνεχιζόμενες εστίες: 14 στην Ευρώπη, 10 στην Ασία και τρεις στην Αφρική. Χωρίς διαθέσιμο εμβόλιο ή θεραπεία, η σφαγή είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τον περιορισμό των κρουσμάτων, ενώ περισσότεροι από 30 εκατομμύρια χοίροι έχουν σφαγεί κατά τα έτη 2018 και 2019. Οι πανδημίες της ΑΠΧ έχουν προκαλέσει εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παραγωγή χοίρων παγκοσμίως. Οι επιστήμονες λένε ότι ο ιός της ΑΠΧ είναι σταθερός στο περιβάλλον και μεταδίδεται γρήγορα από χοίρο σε χοίρο. Η ΑΠΧ πιστεύεται ότι μολύνει μόνο τους χοίρους. Δεν έχουν αναφερθεί άνθρωποι ή άλλα είδη που να έχουν μολυνθεί.
Share this:
Πηγή: