Ημ/νία: 21/03/2018

Στην Βουλή το θέμα του κτηνιάτρου εκτροφής

Στην Βουλή το θέμα του κτηνιάτρου εκτροφής

Την κατάσταση – όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα – στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας, την διαχείριση των ζωονόσων και τις επιπτώσεις τους στην κτηνοτροφία περιγράφει σε επίκαιρη ερώτησή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Βράντζα.

Επιπλέον η βουλευτής Καρδίτσας ερωτά των αρμόδιο υπουργό αν «προτίθεται να ενεργοποιήσει και αξιοποιήσει το θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής, ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στο έργο των αντιστοίχων υπηρεσιών»;   

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση:

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, θεωρητικά, αποτελούν έναν εκ των  «θεμελιωδών λίθων» για τη διαφύλαξη, την αναβάθμιση και εν τέλη την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Δυστυχώς, τόσο η  καθημερινότητα, όσο και τα στοιχεία, δείχνουν ότι εδώ και αρκετές δεκαετίες, η συμβολή των κτηνιατρικών υπηρεσιών, δεν υπήρξε η μέγιστη δυνατή για την εξέλιξη του σημαντικού αυτού κλάδου του πρωτογενούς τομέα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της δυσλειτουργίας αποτελεί η διαχείριση των ζωονόσων και τα πενιχρά αποτελέσματά της. Στη χώρα εφαρμόζουμε πρόγραμμα εκρίζωσης της ζωοανθρωπονόσου βρουκέλλωσης από το 1975. Εν έτη 2018, υπάρχουν ακόμη κρούσματα σε πολλές περιοχές της χώρας τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Η σχετικά πρόσφατη (2013-2014) εμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού, οδήγησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου των προβάτων, της τάξεως του 30%.

Τέλος, είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πως το ίδιο θεσμικό πλαίσιο ερμηνεύεται και εφαρμόζεται διαφορετικά από διαφορετικές υπηρεσίες της χώρας, ενίοτε και στον ίδιο νομό.

Οι αιτίες οι οποίες προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλές. Σημαντικότερες εκ των οποίων είναι: α) Η υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και ειδικά σε πολύ ευαίσθητες περιοχές όπως ο Έβρος και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. β) Το γεγονός ότι οι περιφερειακές υπηρεσίες δεν υπάγονται στο ΥΠΑΑΤ, το φυσικό τους χώρο, αλλά στις περιφέρειες. γ) Η εξ’ αρχής απαξίωση και επί της ουσίας κατάργηση του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής, πριν καν προλάβει να εφαρμοστεί και δ) η λήψη σημαντικών αποφάσεων από στελέχη που προσεγγίζουν το θέμα μόνο από τη θεωρητική του πλευρά, έχοντας πλήρη άγνοια της πραγματικότητας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, να επανενώσει τις υπηρεσίες του κέντρου και της περιφέρειας με το ίδιο αντικείμενο, στελεχώνοντας τις παράλληλα, ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσουν το έργο για το οποίο υφίστανται, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εξυγίανση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας;
Προτίθεται να ενεργοποιήσει και αξιοποιήσει το θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής, ώστε να συμβάλει αποτελεσματικά στο έργο των αντιστοίχων υπηρεσιών;   

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βράντζα Παναγιώτα
Share this:
Πηγή: