Ημ/νία: 22/01/2019

Συμβουλές και «κόλπα» για τη μετακίνηση των χοίρων

Συμβουλές και «κόλπα» για τη μετακίνηση των χοίρων

Σύμφωνα με τον ειδικό διαχείρισης χοίρων John Gadd, η μετακίνηση των χοίρων εντός του αγροκτήματος είναι ένα θέμα με ελάχιστη κάλυψη σε εγχειρίδια και βιβλιογραφία. Ο ίδιος έχει κάποιες πρακτικές συμβουλές για το πως πρέπει να γίνεται και πως όχι.

Περιέργως, μία από τις πιο συνήθεις εργασίες στο χοιροτροφείο – η μετακίνηση των χοίρων - καλύπτεται ελάχιστα στα εγχειρίδια, ενώ η μεταφορά τους κατά τη διάρκεια της εμπορικής διαδικασίας έχει λάβει μεγάλη προσοχή από τους ερευνητές Grandin, Pedersen, Gonyou, McGlone και άλλους. Σε αυτό το στάδιο, το άγχος επηρεάζει την ποιότητα του κρέατος κατά τη σφαγή και είναι κακό για τον μεταποιητή, τον καταναλωτή, τους ίδιους τους χοίρους και φυσικά τους κτηνοτρόφους.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από έναν δύσκολα διαχειρίσιμο χοίρο! Πρώτη φορά αντιμετώπισα τα προβλήματα της ανακατανομής χώρου και άνεσης για τις 1.100 χοιρομητέρες μας πριν από 50 χρόνια και έμαθα πολλά για την υλικοτεχνική υποστήριξη όλων αυτών. Με μία φάρμα τέτοιου πληθυσμού, κάθε κίνηση ήταν μια διοικητική άσκηση και έμαθα πολλά. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις συμβουλές που έχουμε για μια μεγάλη μονάδα, η οποία είναι εξίσου εφαρμόσιμη σε πολύ μικρότερες.
 
Με βάση τη συμπεριφορά υπάρχουν δύο τύποι χοίρων
Δεν χρειάζεται να σας πω ότι υπάρχουν δύο τύποι χοίρων γενετικά. Για να διευκολύνετε το χειρισμό, συνιστώνται διαφορετικές τεχνικές.
 
Νευρικοί χοίροι
Αυτοί θα καθησυχαστούν κάπως από καθημερινή κίνηση ανάμεσά τους. Περπατάτε ανάμεσά τους για να συνηθίσουν να κινούνται γύρω σας και δίπλα σας. 20 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό την ημέρα για 50 χοίρους. Χωρίς να έχει πάντοτε αποτέλεσμα, μπορεί να βοηθήσει αν το εφαρμόσετε λίγες μέρες πριν τη μετακίνηση. Μπορεί επίσης να έχει αποτέλεσμα, σε νευρικούς χοίρους που σας βλέπουν να το κάνετε από διπλανή μάντρα. Η αφιέρωση λίγου χρόνου για να το κάνετε αυτό, και η παρατήρηση των αντιδράσεων,  πρέπει να είναι μέρος των δραστηριοτήτων σας αυτές τις μέρες. Και με την αυξανόμενη τάση για ομαδική μετακίνηση των χοιρομητέρων είναι πλέον απαραίτητη.
 
Συνεργάσιμοι χοίροι
Αντίθετα, κάποιος δεν πρέπει να ξοδεύει πολύ χρόνο ανάμεσα σε τέτοιους χοίρους, καθώς αυτό θα μπορούσε να τους εξοικειώσει τόσο ώστε να μη θέλουν να οδηγηθούν. Επιθεωρήστε τους πάνω από τον τοίχο της μάντρας και να εισέρχεστε μόνο όταν απαιτείται μία πιο προσεκτική επιθεώρηση.
 
Ορισμένες συμβουλές από το χοιροστάσιο
Οι διάδρομοι πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 1 μέτρου. Αυτό επιτρέπει σε δύο χοίρους να περπατούν δίπλα-δίπλα. Κανένας χοίρος δεν επιλέγει να είναι ο ηγέτης όταν εισέρχεται σε νέο περιβάλλον. Αλλά δύο χοίροι μαζί δίνουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο και συναγωνίζονται σε περιέργεια, ενώ ένας μόνος του μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία.
Εάν το πέρασμα είναι στενότερο από αυτό, μην το γεμίζετε , ενώ τρεις χοίροι κάθε φορά είναι το ιδανικό. Βέβαια οι μεγάλες μονάδες θα  γελούν με αυτό. Προσπαθήστε να μην αφήνετε χοίρους σε ένα διάδρομο πολύ ώρα πριν οδηγήσετε - αυτό πραγματικά τους αναστατώνει, τους κάνει νευρικούς, ότι κάτι πρόκειται να συμβεί. Οι ήρεμοι χοίροι είναι ευκολότεροι ταξιδιώτες.
 
Διαλογή και κατάταξη
Κρατήστε τα πράγματα ήρεμα, μετακινήστε σιγά-σιγά, μην χρησιμοποιείτε ποτέ ηλεκτρικά ερεθίσματα ή χτυπηματα με μπαστούνια, φωνές και κτυπήματα. Οι αναστατωμένοι χοίροι θα κολλήσουν μαζί για παρηγοριά και θα είναι πιο δύσκολο να χωριστούν. Η σανίδα διαλογής παραμένει η απλούστερη και καλύτερη συσκευή όταν οι χοίροι πρέπει να ταξινομηθούν ή να μετακινηθούν, όπως αποδείχθηκε στην έρευνα του John McGlone.
 
Όταν βγαίνουν από ένα κτίριο, δεν αρέσει στους χοίρους ο αέρας να φυσάει τα πρόσωπά τους, οπότε σταματήστε τον αερισμό για λίγο ή χειριστείτε το σύστημα έτσι ώστε η ροή του αέρα να βγαίνει μαζί τους. Οι χοίροι διστάζουν να βγουν από μία μάντρα με σκοτεινή επιφάνεια σε μια σαφώς ανοιχτόχρωμη - όπως μια στενή μπάρα εξόδου ή μια λακκούβα που αντανακλά το φως. Αντίθετα, η είσοδος σε ένα κτίριο προκαλεί διστακτικότητα στα περισσότερα ζώα. Ειδικά οι χοίροι δεν συμπαθούν την είσοδο σε μια σκοτεινή περιοχή, οπότε φροντίστε να φωτίσετε την αίθουσα εισόδου καλά - αυτό αποδείχθηκε στην έρευνα του Temple Grandin.
 
Φυσική απροθυμία των χοίρων να εγκαταλείψουν ένα οικείο περιβάλλον
Για να αποφύγετε αυτή τη φυσική απροθυμία των χοίρων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ένα οικείο περιβάλλον, τοποθετήστε ένα προσωρινό κοντρα πλακέ 5 μ. στις μάντρες κοντά στην πόρτα. Αυτό θα αποτρέψει την επιθυμία των χοίρων να «αδελφοποιούνται» κατά την έξοδό τους και να καθυστερούν τη διαδικασία.
Αποφύγετε να έχετε κάποιον ορατό μπροστά από το κοπάδι, όπως ένας οδηγός φορτηγού που θέλει να φανεί χρήσιμος και στέκεται στην ράμπα του οχήματος. Είναι μια απόσπαση της προσοχής και μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί από τους χοίρους ως απειλή. Στην πραγματικότητα είναι ένας κίνδυνος βιοασφάλειας και πρέπει να παραμείνει στην καμπίνα, καθώς δεν ξέρετε πού ήταν προηγουμένως.
Share this:
Πηγή: