Ημ/νία: 06/09/2018

Συναγερμός FAO για μετάδοση πανώλης χοίρων στην Ασία

Συναγερμός FAO για μετάδοση πανώλης χοίρων στην Ασία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ προειδοποίησε την Τρίτη 28 Αυγούστου ότι υπάρχει κίνδυνος η αφρικανική πανώλη των χοίρων που πλήττει την Κίνα να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ασίας, αν η πρώτη εκτροφέας χοίρων παγκοσμίως δεν καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την πολύ μεταδοτική αυτή νόσο.
Μάλιστα, τον Μάρτιο, ο FAO είχε προειδοποιήσει για την απειλή αυτή στη βορειοανατολική Κίνα λόγω της παρουσίας του ιού στην μεθόριο της Ρωσίας και είχε ζητήσει αυξημένη επαγρύπνηση.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ότι εντόπισε μια εστία του αιμορραγικού αυτού πυρετού στα ζώα για πρώτη φορά στο έδαφός της σε μονάδα εκτροφής στην Λιαονίνγκ, στη βορειοανατολική Κίνα.

Έκτοτε οι αρχές έχουν δώσει εντολή για τη σφαγή 24.000 χοίρων σε τέσσερις επαρχίες και επιβάλει ζώνες περιορισμού της επιδημίας, αλλά χωρίς να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού, υπογραμμίζει ο FAO σε ανακοίνωσή του.

Κρούσματα εντοπίστηκαν σε κινεζικές ζώνες που απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από 1.000 χιλιόμετρα, επισημαίνει ο FAO. Η νόσος αυτή, από την οποία δεν κινδυνεύει ο άνθρωπος, αλλά είναι θανάσιμη για τα ζώα, «μπορεί εφεξής να μολύνει ανά πάσα στιγμή άλλες χώρες της Ασίας», προειδοποιεί ο FAO.

Η ταχεία μετάδοση του ιού στην Κίνα και «η ευρεία γεωγραφική έκταση της επιδημίας τροφοδοτεί τους φόβους να δούμε την ασθένεια να διασχίζει τα σύνορα και να επεκτείνεται σε γειτονικές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της κορεατικής χερσονήσου, όπου η κατανάλωση χοιρινού είναι επίσης πολύ σημαντική», υπογραμμίζει.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι εξαιρετικά μολυσματική και μεταδίδεται με την άμεση επαφή με χοίρους που έχουν προσβληθεί, από τα τσιμπούρια ή άγρια ζώα, όπως οι αγριόχοιροι. Το 100% των ζώων που προσβάλλονται από αυτήν πεθαίνει, το οποίο προκαλεί σοβαρές οικονομικές απώλειες στον τομέα της εκτροφής.

Η νόσος αυτή, η οποία είναι παρούσα στην Αφρική, τη Ρωσία και την ανατολική Ευρώπη είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί επειδή δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον της.

«Η μεταφορά προϊόντων χοιρινού κρέατος μπορεί να συμβάλει στην ταχεία μετάδοση της νόσου (...) Είναι πιθανό η εξάπλωση του ιού σε διάφορες περιοχές της Κίνας να οφείλεται στη μεταφορά τέτοιων προϊόντων παρά στα ίδια τα ζώα», σύμφωνα με ειδικό του FAO.

Να σημειωθεί ότι, περίπου ο μισός πληθυσμός χοίρων στον κόσμο εκτρέφεται στην Κίνα, χώρα που καταναλώνει το περισσότερο χοιρινό κρέας ανά κάτοικο.
Share this:
Πηγή: