Ημ/νία: 31/08/2021

Συναντήσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Συναντήσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Συναντήσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος την Παρασκευή 27-08-2021.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο πρόεδρος Μπούρας Ιωάννης, ο αντιπρόεδρος Στραβογιάννης Δημήτρης και οι Σταυρινάκης Χρήστος, Δέσποινα Κηπουρού, Καραπάνος Θεώδορος και Κελαιδίτης Αντώνιος.

Κύρια θέματα των συζητήσεων ήταν η πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων χοιρινού κρέατος, η ένταξη της χοιροτροφίας στην ΚΑΠ για την νέα προγραμματική περίοδο 2022-2027 καθώς και η αποζημίωση στον κλάδο από τις επιπτώσεις της πανδημίας covid19.

Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Φωτεινή Αραμπατζή, τον νέο υφυπουργό κ. Γεώργιο Στύλιο υπεύθυνο για θέματα ΚΑΠ, την  σύμβουλο και το διευθυντή του υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού κα Λάγιου Ανθή και κ. Νίκο Κωστακόπουλο καθώς και με την ηγεσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ της οποίας συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου και ο διευθυντής ελέγχων κ. Γαλαμάτης Δημήτριος. 

Για το θέμα της πάταξης των παράνομων ελληνοποιήσεων χοιρινού κρέατος η Ομοσπονδία ζήτησε στις συναντήσεις την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον έλεγχο των ισοζυγίων κρέατος, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης άδειας διακίνησης ζώων καθώς και την αλλαγή του κυρωτικού πλαισίου και την αύξηση των προστίμων καθώς το μέγεθος των προστίμων που ισχύει σήμερα είναι πολύ χαμηλό και δεν αποτρέπει τους παραβάτες.

Για τα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η Ομοσπονδία ζήτησε την ένταξη του κλάδου για την νέα προγραμματική περίοδο στην ΚΑΠ, για δράσεις όπως τήρηση ευζωίας, μείωση χρήσης αντιβιοτικών, βιοασφάλεια, πιστοποίηση, κοινές δράσεις κα. Για τις παραπάνω δράσεις ο κλάδος μας καλείται και υποχρεούται να τις εφαρμόσει βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών. Αρκετές χώρες της ΕΕ στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο πιλοτικά είχαν εντάξει την χοιροτροφία για τις παραπάνω δράσεις και οι χοιροτρόφοι λάμβαναν επιδοτήσεις για την εφαρμογή τους. Θεωρείται δεδομένο ότι για την ερχόμενη προγραμματική περίοδο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα εντάξουν την χοιροτροφία για τις παραπάνω δράσεις στην ΚΑΠ και οι χοιροτρόφοι θα λαμβάνουν επιδοτήσεις. Εάν στην χώρα μας ο κλάδος μας δεν ενταχθεί στην νέα προγραμματική περίοδο για τις παραπάνω δράσεις που έτσι και αλλιώς θα εφαρμόσει, αμέσως θα δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. 

Τέλος σχετικά με την αποζημίωση του κλάδου από τις επιπτώσεις του covid19 ο διευθυντής του υπουργού κ. Νίκος Κωστακόπουλος εκτίμησε ότι μέχρι τέλη Σεπτέμβρη θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την επιβολή αιτήσεων από τους παραγώγους.

Share this:
Πηγή: