Ημ/νία: 17/08/2023

Συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Αυγούστου

Συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Αυγούστου

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας χοιροτροφικών συλλόγων Ελλάδος την Τετάρτη 9/8/2023.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο διευθυντής κτηνιατρικής Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και ο προϊστάμενος υγείας ζώων Σπύρος Ντουντουνάκης.

Από την ομοσπονδία συμμετείχαν ο πρόεδρος Ιωάννης Μπούρας, ο αντιπρόεδρος Δημήτριος Στραβογιάννης, ο γραμματέας Γεώργιος Χρήστου, η ταμίας Δέσποινα Κηπουρού και το μέλος Αντώνης Κελαιδίτης.

Στη συνάντηση κυρίαρχο θέμα ήταν η πανώλη των χοίρων που έχει περάσει πλέον στη χώρα μας στους αγριόχοιρους, που είναι  η κύρια δεξαμενή της νόσου, δεν επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων, αλλά αν μολύνει εκμετάλλευση προκαλεί τον θάνατο όλου του πληθυσμού, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε και εμβόλιο. Συζητήθηκε η εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης από την πλευρά των εκμεταλλεύσεων, αλλά κυρίως η διαχείριση των αγριόχοιρων, που πλέον έχουν αυξηθεί υπερβολικά, η διαχείριση των οικόσιτων και αγελαίων, που επίσης είναι πολλά και στην πραγματικότητα δεν τηρείται κανένα μέτρο βιοασφάλειας. Όσον αφορά το πρόγραμμα για την ενίσχυση της βιοασφάλειας των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, που πρόσφατα κατατέθηκαν αιτήσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών, υπήρξε η δέσμευση ότι σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τους δικαιούχους.

Το πρόγραμμα της ευζωίας των χοίρων επίσης συζητήθηκε που έχει καθυστερήσει πολύ η προκήρυξη με κίνδυνο να χαθεί. Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 25.000.000 ευρώ για δύο έτη, που θα ενισχύσει τον κλάδο να εφαρμόσουν δράσεις ευζωίας που είδη απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλες χώρες τα εισπράττουν είδη δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Για το θέμα ο υφυπουργός κ. Κελέτσης, που είναι και αρμόδιος για τη ζωική παραγωγή, δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να προκηρυχθεί.

Το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων χοιρινού κρέατος, που είναι η μεγάλη μάστιγα της Ελληνικής παραγωγής χοιρινού, αλλά και όλων των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα της χώρας, συζητήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου και ζητήθηκε να ληφθούν μέτρα και να στηριχθούν πρωτοβουλίες που ήδη είναι σε εξέλιξη και έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη ηγεσία.

Τέλος, ζητήθηκε από τα μέλη της ομοσπονδίας ο νόμος 5043 (άρθρο 117) που ψηφίστηκε πρόσφατα και τροποποιεί το νόμο 4056/2012, όπου επιτρέπει πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που είναι σε λειτουργία, έχοντας αποστάσεις μικρότερες των ελαχίστων που ορίζουν οι πίνακες, μπορούν να ανανεώνουν, να μεταβιβάζουν ή να τροποποιούν την έγκριση και να παραμένουν σε λειτουργία, να επεκταθεί και για τις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις καθώς η διάκριση αποτελεί αδικία για τον κλάδο της χοιροτροφίας.
 
Share this:
Πηγή: