Ημ/νία: 25/09/2020

Τα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα χοιρινού κρέατος αλλάζουν λόγω της ΑΠΧ στη Γερμανία

Τα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα χοιρινού κρέατος αλλάζουν λόγω της ΑΠΧ στη Γερμανία

Η οικονομολόγος Erin Borror της Ομοσπονδίας εξαγωγής κρέατος των ΗΠΑ (USMEF) αναμένει αύξηση των εξαγωγών χοιρινού κρέατος προς την Ασία, καθώς οι εισαγωγή γερμανικού χοιρινού κρέατος έχει απαγορευτεί στην Κίνα.

     Η οικονομολόγος της USMEF πιστεύει ότι τα κρούσματα ΑΠΧ στη Γερμανία πρόκειται να αλλάξουν τα παγκόσμια πρότυπα εμπορίου χοιρινού κρέατος τους επόμενους μήνες. Αν και η παγκόσμια παραγωγή χοιρινού κρέατος δεν πρόκειται να επηρεαστεί, τα φετινά κανάλια διακίνησης θα είναι διαφορετικά και οι παραγωγοί των ΗΠΑ ενδέχεται να επωφεληθούν από την κατάσταση που εμφανίστηκε στη Γερμανία.

      "Η Γερμανία αλλάζει τα δεδομένα επειδή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην ΕΕ. Θα έχουμε την ίδια ποσότητα χοιρινού κρέατος στον κόσμο, απλά αλλάζει το που πηγαίνει", είπε σε ένα podcast που εκδόθηκε από την Αμερικανική Ομοσπονδία Εξαγωγής Κρέατος.

     Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει επιβεβαιώσει 20 κρούσματα ΑΠΧ σε πληθυσμό αγριόχοιρων, αλλά, παρά το σύστημα περιφερειοποίησης που εφαρμόζεται στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη χώρα έχουν απαγορευτεί στην Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες στον κόσμο. "Το γερμανικό χοιρινό κρέας αντιπροσωπεύει σχεδόν το 9% στο παγκόσμιο εμπόριο, εκτός από τις εισαγωγές της ΕΕ. Εξετάζοντας τα κινεζικά στοιχεία συναλλαγών, εισήγαγαν περίπου 50.000 τόνους χοιρινού κρέατος από τη Γερμανία κάθε μήνα, όγκος διπλάσιος από τις αντίστοιχες περυσινές ημερομηνίες.", δήλωσε η κ. Borror. Ωστόσο, η πρόσβαση του χοιρινού κρέατος των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία θα είναι περιορισμένη προς το παρόν λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης για κοιλιές και του κόστους που απαιτείται για την ικανοποίηση των προδιαγραφών των αγοραστών της Κορέας ή της Ιαπωνίας. Έτσι, σε αυτό το σημείο, η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος μοχλός που μπορεί να επιταχύνει τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Erin Borror.

Photo by Suzanne Tucker on Unsplash
 
Share this:
Πηγή: