Ημ/νία: 28/06/2019

Το εμπάργκο της Κίνας στο καναδικό κρέας απειλεί να ταράξει την παγκόσμια αγορά

Το εμπάργκο της Κίνας στο καναδικό κρέας απειλεί να ταράξει την παγκόσμια αγορά

Η αναστολή των εισαγωγών καναδικού χοιρινού κρέατος από την Κίνα θα μπορούσε να ανυψώσει τις εμπορικές ροές της Βόρειας Αμερικής για το κρέας και ενδεχομένως να επιδεινώσει την επιρροή στην αγορά των ΗΠΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων άρθρο του Bloomberg.
 Η έρευνα της ασιατικής χώρας σχετικά με ίχνη απαγορευμένης πρόσθετης ύλης ζωοτροφών οδήγησε στην ανακάλυψη πλαστών πιστοποιητικών υγείας που συνδέονται με αποστολές χοιρινού κρέατος. Η Marie-Claude Bibeau, υπουργός Γεωργίας και Αγροτικών Τροφίμων του Καναδά, επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν "μη αυθεντικά πιστοποιητικά εξαγωγής".

Λίγο μετά, η κινεζική πρεσβεία στον Καναδά δήλωσε ότι οι εισαγωγές κρέατος σταμάτησαν λόγω πλαστών πιστοποιητικών υγείας, απειλώντας έτσι να εκτροχιάσουν τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος που είχαν φτάσει το 50%. Τώρα, η καναδική προσφορά που προοριζόταν αρχικά για τις ασιατικές αγορές, θα μπορούσε να καταλήξει να ψάχνει για νέο «σπίτι» στις ΗΠΑ ή αλλού, σύμφωνα με εμπόρους και αναλυτές.

Οι παραγωγοί χοίρων σε όλο τον κόσμο έχουν αγωνιστεί σκληρά για ένα μερίδιο στη κινεζική αγορά μετά και το ξέσπασμα του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που είχε οδηγήσει σε σφαγή εκατομμυρίων χοίρων.

Οι παραγωγοί χοίρων στις Η.Π.Α., από την άλλη,  άρχισαν την παραγωγή τους με την ελπίδα να μεταφέρουν περισσότερο χοιρινό κρέας στην Κίνα.

Photo by Pascal Debrunner on Unsplash
Share this:
Πηγή: