Ημ/νία: 29/04/2022

Το εμβόλιο του ιού της ΑΠΧ περνά δοκιμές για έγκριση

Το εμβόλιο του ιού της ΑΠΧ περνά δοκιμές για έγκριση

Το υποψήφιο εμβόλιο που βρίσκεται υπό ανάπτυξη στο Agriculture Research Service (ARS), μέλος του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) πέρασε ένα σημαντικό τεστ ασφάλειας που απαιτείται για την έγκριση από τους κανονισμούς, μετακινώντας το εμβόλιο ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορική διαθεσιμότητα.

Σε ένα δελτίο τύπου της ARS, η ανάπτυξη περιγράφηκε ως «ένα σημαντικό ορόσημο ως μέρος μιας σειράς μελετών ασφάλειας». Αυτά τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι το υποψήφιο εμβόλιο του USDA δεν επανέρχεται στην κανονική του μολυσματικότητα, μετά την ένεση σε χοίρους. Αυτό το τεστ «επαναφοράς στη λοιμογόνο δύναμη» απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι η εξασθενημένη μορφή του ιού της ΑΠΧ του εμβολίου δεν επανέρχεται στην αρχική της κατάσταση.

Αυτές οι μελέτες ασφάλειας είναι απαραίτητες για την απόκτηση έγκρισης για χρήση στο Βιετνάμ και τελικά σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η μελλοντική εμπορική χρήση, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από την έγκριση από το τμήμα υγείας των ζώων σε κάθε αιτούσα χώρα.

Τεστ εξασθενημένου ιού
Ο ανώτερος επιστήμονας της ARS, Δρ Ντάγκλας Γκλάντου, είναι ένας από τους υπεύθυνους ανάπτυξης του ιού. Στο δελτίο τύπου του ARS, είπε, «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς η επιλεκτική πίεση μπορεί να προκαλέσει ένα ζωντανό εξασθενημένο εμβόλιο να επιστρέψει στη λοιμογόνο δράση. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου υποψηφίου εμβολίου, του ASFV-G-DI177L, διαγράψαμε ένα γονίδιο, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τον ιό να προσθέσει απλώς το γονίδιο πίσω. Έτσι, περιμέναμε να είναι απίθανη η επαναφορά στην αρχική του μορφή, αλλά το τεστ πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση.”

Ένα εξασθενημένο στέλεχος εμβολίου διατηρεί μεγάλο μέρος της γενετικής του σύνθεσης και μπορεί να αλλάξει γενετικά όταν εκτίθεται σε διάφορες εξωτερικές συνθήκες. Όλα τα ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια είναι εξασθενημένες εκδοχές ενός ιού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εμβόλιο επειδή ο ιός του ζωντανού εμβολίου δεν θα προκαλέσει ασθένεια και μπορεί να παρέχει ανοσία.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών δημοσιεύτηκαν στον επιστημονικό τίτλο Viruses, ο οποίος δημοσιεύτηκε στα τέλη Απριλίου 2022. Στο άρθρο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Τα αποτελέσματα από μελέτες ασφάλειας έδειξαν ότι το ASFV-G-ΔI177L παραμένει γενετικά σταθερό και φαινοτυπικά εξασθενημένο κατά τη διάρκεια μελέτης επαναφοράς πέντε διόδων στη λοιμογόνο δύναμη σε οικόσιτους χοίρους. Επιπλέον, πειράματα μεγάλης κλίμακας για την ανίχνευση της αποβολής και της μετάδοσης του ιού επιβεβαίωσαν ότι ακόμη και κάτω από διαφορετικές συνθήκες, το ASFV-G-ΔI177L είναι ένα ασφαλές ζωντανό εξασθενημένο εμβόλιο».

Επιλέχθηκε για εμπορική ανάπτυξη
Το υποψήφιο εμβόλιο επιλέχθηκε πρόσφατα από την Εθνική Κτηνιατρική Εταιρεία του Βιετνάμ (Navetco) για εμπορική ανάπτυξη στο Βιετνάμ. Η Navetco συνεργάζεται με την ARS για την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων ΑΠΧ από το 2020. Η περαιτέρω ανάπτυξη θα συνεχιστεί μόλις το υποψήφιο εμβόλιο λάβει ρυθμιστική έγκριση από το Βιετνάμ.
Photo by National Cancer Institute on Unsplash
Share this:
Πηγή: