Ημ/νία: 10/06/2022

Το Βιετνάμ λανσάρει εμβόλιο κατά της ΑΠΧ

Το Βιετνάμ λανσάρει εμβόλιο κατά της ΑΠΧ

Το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Βιετνάμ ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να κυκλοφορεί ένα εμβόλιο κατά της ΑΠΧ με χρόνο προστασίας έξι μήνες. Αυτό θα καλύψει έναν ολόκληρο κύκλο παραγωγής για εμπορικές φάρμες, αλλά μένει να δούμε εάν άλλα έθνη θα υιοθετήσουν αμέσως το εμβόλιο. Ωστόσο, το υπουργείο ενημέρωσε ότι το εμβόλιο, εκτιμώμενης τιμής 1,40 δολαρίων, θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από την Dabaco Group χάρη στη μεταφορά βιολογικών προϊόντων από το ερευνητικό κέντρο ασθενειών εξωτικών ειδών του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) μελετούν τον ιό για μια δεκαετία και το 2020, το Βιετνάμ ζήτησε από τις ΗΠΑ να μεταφέρουν γενετικά τροποποιημένα δείγματα του ιού που έχουν αναπτύξει για να διευκολύνει την παραγωγή εμβολίων.

Η ΑΠΧ διαγνώστηκε για πρώτη φορά στην Κένυα πριν από περισσότερα από 100 χρόνια και είναι παρούσα σε πολλές χώρες. Στην Ασία, η ασθένεια είναι παρούσα σε δώδεκα χώρες. Έκτοτε, η επιδημία εξαπλώθηκε στο Βιετνάμ και έχει σκοτώσει σχεδόν 10 εκατομμύρια χοίρους στη χώρα, προκαλώντας ζημιές περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,208 εκατομμύρια ευρώ) σε νοικοκυριά και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Επηρέασε επίσης την παραγωγή σε 15 χώρες της ΕΕ, βλάπτοντας κυρίως τον κλάδο στη Ρουμανία και την Πολωνία. Υπάρχει επίσης σε χοιροτροφεία στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Photo by Diana Polekhina on Unsplash
Share this:
Πηγή: