Ημ/νία: 10/06/2024

Το χοιρινό έχει εκπληκτικά πλεονεκτήματα σε μια δίαιτα φιλική προς τον πλανήτη

Το χοιρινό έχει εκπληκτικά πλεονεκτήματα σε μια δίαιτα φιλική προς τον πλανήτη

Για να χαρακτηριστούν βιώσιμα, τα τρόφιμα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, οικονομικά προσιτά, φιλικά προς το περιβάλλον και κοινωνικά αποδεκτά. Το χοιρινό ικανοποιεί και τις 4 προϋποθέσεις ως βιώσιμη, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη.

Η πιο πρόσφατη έρευνα για το χοιρινό κρέας έχει μερικά εκπληκτικά ευρήματα σχετικά με τη θρεπτική του πυκνότητα, την οικονομική προσιτή τιμή και τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον. Η Διευθύντρια Διατροφικής Έρευνας, NPB, Δρ. Kristen Hicks-Roof εντόπισε ένα κενό στην επιστήμη και αναζήτησε αυτήν την έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία για μια απάντηση που θα μπορούσε να βοηθήσει να τεθεί το φρέσκο χοιρινό στο επίκεντρο των συζητήσεων βιώσιμης διατροφής. Δηλώνει, «Δεδομένων όλων αυτών που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε ένα διατροφικό πρόγραμμα που είναι καλό για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, στοχεύουμε να επεκτείνουμε την ευαισθητοποίηση για τη θέση του χοιρινού κρέατος ως πρωτεΐνης φιλική προς τον πλανήτη». 

Το πλαίσιο βιωσιμότητας των τροφίμων έχει τέσσερις τομείς, διατροφή και υγεία, οικονομία, περιβάλλον και κοινωνία, και για να χαρακτηριστούν βιώσιμα, τα τρόφιμα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, οικονομικά προσιτά, φιλικά προς το περιβάλλον και κοινωνικά αποδεκτά, εξηγεί ο Adam Drewnowski, PhD, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και κύριος συγγραφέας αυτής της νέας μελέτης.  

Το χοιρινό είναι ένα από τα κρέατα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, παρέχοντας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά προτεραιότητας. Ωστόσο, στις Η.Π.Α., η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η οικονομική προσιτότητα και η βιωσιμότητα του χοιρινού κρέατος διασταυρώνονται με τη διατροφική του αξία απουσιάζει. Αυτή η νέα έρευνα αξιολόγησε τη θέση της πρωτεΐνης χοιρινού κρέατος στο πλαίσιο βιωσιμότητας σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο.   

Ξεμπλέξτε το χοιρινό από άλλα τρόφιμα 
Σχεδόν όλες οι βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των διατροφικών χαρακτηριστικών, των τιμών ή των περιβαλλοντικών αποτυπωμάτων, ομαδοποιούν το χοιρινό με άλλα τρόφιμα, παρόλο που έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά σε άλλες μορφές μέτρησης. Για παράδειγμα, η κατηγορία πρωτεϊνούχων τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) περιλαμβάνει κρέας, πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, αυγά, φασόλια και όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αλλά αυτά δεν είναι ίσα, καθώς έχουν διαφορετικά προφίλ αμινοξέων, διαφορετικές τιμές ανά θερμίδα και διαφορετικά περιβαλλοντικά αποτυπώματα, μετρημένα ως προς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHGE).

Επιπλέον, οι περισσότερες αναλύσεις των τιμών των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης συνδυάζουν το βόειο κρέας, το χοιρινό και το αρνί σε μια ενιαία κατηγορία κόκκινου κρέατος. Και πάλι, το βοδινό, το χοιρινό και το αρνί έχουν διαφορετικά προφίλ θρεπτικών συστατικών, διαφορετικό κόστος πρωτεΐνης και διαφορετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.   

Ο Δρ. Drewnowski αποδέσμευσε για πρώτη φορά το χοιρινό κρέας από άλλα τρόφιμα στους τέσσερις τομείς του πλαισίου βιωσιμότητας των τροφίμων χρησιμοποιώντας τη σύνθεση θρεπτικών συστατικών και τα δεδομένα τιμών από το USDA, ισολογισμούς τροφίμων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), εισοδήματα σε επίπεδο χώρας από Παγκόσμια Τράπεζα και δεδομένα GHGE για τις ΗΠΑ από την επιστημονική βιβλιογραφία.  

Συνειδητοποίησε ότι η αντιμετώπιση του χοιρινού κρέατος ως ξεχωριστής κατηγορίας πρωτεϊνικών τροφίμων, διαφορετική από το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, οδηγεί σε μερικά εκπληκτικά ευρήματα σχετικά με τη θρεπτική του πυκνότητα, την οικονομική προσιτότητα και τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον. 

Το χοιρινό κρέας έχει τη θέση του στις υγιεινές και βιώσιμες παγκόσμιες δίαιτες  
Για να καταλάβει εάν το χοιρινό έχει θέση σε μια υγιεινή και βιώσιμη διατροφή ως μέρος του πλαισίου βιωσιμότητας των τροφίμων, ο Δρ Drewnowski εξέτασε αρχικά τη θρεπτική ποιότητα πρωτεΐνης του χοιρινού κρέατος. Διαπίστωσε ότι το χοιρινό κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, παρέχοντας περισσότερα από 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια. Το χοιρινό κρέας παρέχει επίσης το 100% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη για τις λιγότερες θερμίδες. 

Στη συνέχεια, εστίασε στην οικονομική προσιτότητα. Η ανάλυσή του δείχνει ότι το χοιρινό κρέας κοστίζει λιγότερο ανά 50 γραμμάρια ποσότητας πρωτεΐνης σε σύγκριση με άλλα κόκκινα κρέατα. Το χοιρινό κρέας έχει σαφές πλεονέκτημα τιμής έναντι του κόκκινου κρέατος και πλησιάζει το κοτόπουλο στο καλάθι της αγοράς Thrifty Food Plan ή στο σχέδιο διατροφής του USDA που ενημερώνει το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας ως το κόστος αγοράς ειδών παντοπωλείου με προσιτό, θρεπτικό και πρακτικό τρόπο για τετραμελή οικογένεια. Ο Δρ Drewnowski κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χοιρινό είναι μια προσιτή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.

Το περιβάλλον ήρθε στη συνέχεια, όπου ο Δρ Drewnowski διαχώρισε το χοιρινό από άλλα κόκκινα κρέατα όσον αφορά τα δεδομένα βιωσιμότητας. Δείχνει ότι οι εκτιμώμενες εκπομπές GHGE για το χοιρινό κρέας (χρησιμοποιώντας δεδομένα των ΗΠΑ από άλλες μελέτες) είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά σε εκείνες των φασολιών και των πουλερικών – ένα σαφές περιβαλλοντικό πλεονέκτημα. 

«Στο Εθνικό Συμβούλιο Χοιρινού Κρέατος, καταλαβαίνουμε ότι η αναφορά αντικειμενικών δεδομένων και για τους τέσσερις τομείς της βιωσιμότητας λέει μια διαφορετική ιστορία από ό,τι είχαμε δει προηγουμένως για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων διατροφής. Αυτοί οι τέσσερις τομείς συνδέονται άμεσα με τις έξι ηθικές αρχές της ευημερίας των ζώων, του περιβάλλοντος, των κοινοτήτων μας, των ανθρώπων μας, της ασφάλειας των τροφίμων και της δημόσιας υγείας», εξηγεί ο Jamie Burr, Chief Sustainability Officer, NPB.  

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι οικονομικά αποδοτικές και βιώσιμες πρωτεΐνες γίνονται όλο και πιο σημαντικές σε όλο τον κόσμο, η πιο καταναλωμένη από τις οποίες γνωρίζουμε είναι το χοιρινό», σημειώνει ο Burr. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλέσαμε τους ειδικούς να εξετάσουν πιο προσεκτικά τα δεδομένα που αφορούν το χοιρινό, τα οποία στην πραγματικότητα υποστηρίζουν την ιδέα ότι το χοιρινό θα μπορούσε να είναι μια τέλεια θρεπτική, προσιτή, φιλική προς τον πλανήτη και πολιτιστικά προτιμώμενη πρωτεΐνη για το μέλλον. προσθέτει.  

Συμπερίληψη χοιρινού κρέατος στις συστάσεις βιώσιμης διατροφής 
Ο David Newman, PhD, SVP of Market Growth, NPB, προτείνει ότι η απόσταξη των πλεονεκτημάτων του χοιρινού κρέατος στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να δουν οι αγρότες και οι παραγωγοί του κλάδου μας να συμβαίνει αυτή τη στιγμή.  

«Αυτή η έκθεση μάς λέει ότι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται στη ζωική πρωτεΐνη για τη διατροφή τους λόγω των αυξανόμενων εισοδημάτων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, και αυτό δημιουργεί μια αυξανόμενη ζήτηση για χοιρινό για να αντικαταστήσει τις παραδοσιακές φυτικές πρωτεΐνες. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει ένδειξη επιβράδυνσης αυτής της τάσης», προσθέτει.  

Συνεχίζει, «Επεκτείνοντας την εμβέλεια αυτής της ισχυρής ανάλυσης, σκοπεύουμε να μοιραστούμε αυτή τη λεπτομέρεια μέσω όλων των καναλιών επικοινωνίας μας».  

Ο Burr εξήγησε περαιτέρω ότι ενώ το χοιρινό είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και ελέγχει όλα τα πλαίσια όσον αφορά το πλαίσιο βιωσιμότητας των τροφίμων, η γεύση και η πολιτιστική αποδοχή είναι αυτονόητα. «Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι που βλέπουμε το χοιρινό να γίνεται μέρος του παγκόσμιου διαλόγου για τη διατροφή και τη βιωσιμότητα», είπε.




Photo by Pascal Debrunner on Unsplash
 
Share this:
Πηγή: