Ημ/νία: 20/07/2018

Τρεις απλοί, αποτελεσματικοί τρόποι για να βοηθήσετε τα γουρούνια να νικήσουν τη ζέστη του καλοκαιριού

Τρεις απλοί, αποτελεσματικοί τρόποι για να βοηθήσετε τα γουρούνια να νικήσουν τη ζέστη του καλοκαιριού

Για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικά θερμότερων καιρικών συνθηκών και του γεγονότος ότι οι χοιρομητέρες παράγουν μεγαλύτερα χοιρίδια, οι χοίροι είναι πιο επιρρεπείς σε θερμικό στρες, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοσή τους και σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε θνησιμότητα.
Το θερμικό στρες επηρεάζει τη φυσιολογία και το μεταβολισμό των χοίρων. Οδηγεί σε μείωση της όρεξης και του ρυθμού ανάπτυξης. Επίσης, παρεμποδίζει την πεπτική τους ικανότητα και οδηγεί σε μείωση του άπαχου ιστού.
Το καλοκαίρι, ο αντίκτυπος του θερμικού στρες μπορεί να βλάψει την απόδοση του κοπαδιού όσο και οποιαδήποτε ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη.
Αλλά με επαρκή προετοιμασία και λίγες απλές στρατηγικές, η θερμική καταπόνηση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, επιτρέποντας στους χοίρους να ζουν πιο άνετα και να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση, λένε διάφοροι ειδικοί.
«Αρκεί να σιγουρέψουμε ότι τα βασικά λειτουργούν σωστά - το φαγητό, το νερό και ο αέρας", δήλωσε η Emily McDowell, DVM, κτηνίατρος της Pipestone Veterinary Services στο Pipestone Minnesota. "Πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι η ροή του νερού είναι καλή και οι ψεκαστήρες ψύξης με εξάτμιση ρυθμίζονται κατάλληλα."
Παρακάτω βρίσκονται μερικές προτάσεις για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης στους χοίρους:
 
1. Ελέγξτε προσεκτικά το σύστημα αερισμού και εξαερισμού
Ο Jay Johnson, ερευνητής ζώων του USDA, δήλωσε ότι σε μελέτη στην οποία συμμετείχε πριν από ένα χρόνο διαπίστωσε ότι μείωση κατά 11% της ροής του αέρα στον στάβλο οδήγησε σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά 0,42 ° F. Αυτό με τη σειρά του συνοδεύτηκε από μια κατά 6% μείωση της απόδοσης των χοίρων.
"Ένα από τα πιο απλά πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι ο αερισμός και η ροή του αέρα διατηρούνται", δήλωσε ο Johnson, ειδικός στην φυσιολογία του στρες των χοίρων.
Οι ψεκαστήρες ψύξης και οι ανεμιστήρες ευθύνονται για τη διατήρηση της ροής του αέρα. Οι ανεμιστήρες είναι τα κυριότερα όργανα για την απομάκρυνση του ζεστού και υγρού αέρα και την αντικατάστασή του με ψυχρότερο, ξηρό αέρα. Η McDowell είπε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα πτερύγια του ανεμιστήρα έχουν καθαριστεί και ότι οι ανεμιστήρες είναι συνδεδεμένοι και σε λειτουργία. Επιπλέον, τονίζει τον έλεγχο των κουρτινών σταγόνας έκτακτης ανάγκης, του εφεδρικού εξοπλισμού και των γεννητριών για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλή κατάσταση και ετοιμότητα.
"Βεβαιωθείτε πως αυτά που έχετε δουλεύουν", πρόσθεσε ο Tim Safranski, PhD, καθηγητής ζωικής επιστήμης και ειδικός στην αναπαραγωγή των χοίρων στο Πανεπιστήμιο του Μισσούρι.
Βεβαιωθείτε ότι τα πτερύγια του ανεμιστήρα είναι καθαρά. "
Οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν αυτούς τους ελέγχους και να κάνουν τις αναγκαίες επισκευές εκ των προτέρων, πολύ πριν εγκατασταθεί η θερμότητα, είπε.
Η McDowell προτείνει επίσης να ρυθμίσετε τους νεφελοποιητές και τους ψεκαστήρες σε χρονομετρητές που κυλούν στο 10% του χρόνου, όταν η θερμοκρασία δωματίου αυξάνεται στους 15 ° F έως 20 ° F πάνω από το σημείο ρύθμισης.
 
2. Ελέγξτε την παροχή νερού
Η McDowell ενθαρρύνει τους παραγωγούς να παρακολουθούν καθημερινά τις πηγές νερού. Αυτό ισχύει ιδίως για τους παραγωγούς που λαμβάνουν νέους χοίρους από άλλες εκμεταλλεύσεις. Πριν φτάσουν, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετό νερό και ότι όλες οι πηγές είναι επαρκείς και λειτουργούν σωστά. Προτείνει μία πιπίλα νερού ανά 10 χοίρους σε κάθε κλωβό, ελάχιστο ρυθμό ροής 2 φλυτζάνια (16 oz) ανά λεπτό για χοίρους που ζυγίζουν λιγότερο από 50 pounds και 1 τέταρτο ανά λεπτό για μεγαλύτερους χοίρους.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να διαθέτουν  μία ποτίστρα για κάθε 10 χοίρους σε κάθε κλωβό, το ύψος της ποτίστρας πρέπει να προσαρμόζεται στο ύψος των ώμων των χοίρων. Μειώστε την πίεση του νερού κατά την είσοδο χοίρων isowean, έτσι ώστε οι χοίροι να μην ψεκάζονται στο πρόσωπο όταν προσπαθούν να πιουν. Όλες οι ποτίστρες πρέπει να καθαρίζονται συχνά.
 
3. Προγραμματίστε τη σίτιση και άλλες δραστηριότητες για τις πιο δροσερές ώρες
Η μείωση της κίνησης των χοίρων κατά τη διάρκεια του θερμότερου μέρους της ημέρας είναι ένα κρίσιμο μέρος της καταπολέμησης του θερμικού στρες.
Η Elizabeth Ferry, εκαπιδεύτρια του πανεπιστημίου του Michigan, λέει ότι οι δραστηριότητες που διαταράσσουν τους χοίρους, όπως η σίτιση ή ο έλεγχος των κλωβών, θα πρέπει να ολοκληρώνονται κατά τις δροσερότερες ώρες της ημέρας.
Ο Safranski είπε ότι οι παραγωγοί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους εποχιακά και καθημερινά δεδομένα πριν αποφασίσουν για τις ώρες σίτισης.
"Αντί να ταΐζουμε στις 8 το πρωί, πολλές φορές το καλοκαίρι θα ξεκινήσουμε νωρίτερα", είπε. "Θα εξετάσουμε επίσης τη νυχτερινή σίτιση. Στην αίθουσα τοκετού, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αφήσουμε τη ζωοτροφή όλη τη νύχτα. Μερικές φορές οι χοιρομητέρες δεν θα σηκωθούν μέχρι να δροσίσει. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Μερικές φορές θα επιστρέψουμε στις 8 ή 9 τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. "
Share this:
Πηγή: