Ημ/νία: 11/03/2022

Βελτίωση της παρακολούθησης των χοίρων με στοματικά δείγματα

Βελτίωση της παρακολούθησης των χοίρων με στοματικά δείγματα

Των Grzegorz Tarasiuk, Giovani Trevisan, Pam Zaabel, Rodger Main, Jeff Zimmerman, Iowa State University 


Πλεονεκτήματα και αδυναμίες εξακολουθούν να δοκιμάζονται καθώς είναι σχετικά νέα ιδέα.

Στην ιατρική των χοίρων, τα από του στόματος υγρά είναι το δείγμα επιλογής για την ανίχνευση παθογόνων και την τακτική παρακολούθηση. Εισήχθη για πρώτη φορά το 2010 και η μέθοδος είναι πλέον διαδεδομένη στη βιομηχανία χοίρων λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει σε σχέση με μεμονωμένα δείγματα χοίρων. Τα δείγματα συλλέγονται εύκολα χωρίς άγχος από τους εργαζόμενους ή τους χοίρους και, συνολικά, τα από του στόματος υγρά είναι πιο πιθανό να ανιχνεύσουν τα παθογόνα που μας ενδιαφέρουν και με χαμηλότερο κόστος από τα μεμονωμένα δείγματα χοίρων (Henao-Diaz et al., 2020).

Συγκεντρωτικά δεδομένα δοκιμών από τα Midwestern Veterinary Diagnostic Laboratories (VDL) υποδηλώνουν ότι τα στοματικά υγρά έχουν καλύψει μια ανάγκη της βιομηχανίας (Εικόνα 1). Συγκεκριμένα, ο αριθμός των περιπτώσεων που υποβλήθηκαν στα VDL για δοκιμή PRRSV που περιλάμβαναν δείγματα στοματικών υγρών αυξήθηκε από περίπου 5% το 2010 σε 37% το 2021. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των περιπτώσεων με δείγματα ορού μειώθηκε από 53% στο 2010 σε 15% το 2021.



Ωστόσο, η επιτήρηση μέσω των στοματικών υγρών εξακολουθεί να είναι μια σχετικά νέα έννοια και τόσο οι κτηνίατροι όσο και οι ερευνητές συνεχίζουν να εργάζονται για να δοκιμάσουν τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της προσέγγισης. Έτσι, μια γρήγορη αναζήτηση της βιβλιογραφίας για το 2020 και το 2021 βρήκε δημοσιεύσεις σχετικά με την ανίχνευση μεγάλης ποικιλίας ιικών παθογόνων των χοίρων σε στοματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένου του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, του άτυπου λοιμοϊού χοίρου, του PCV, των αστροϊών χοίρων, της εγκεφαλομυελίτιδας του ιού της αιμοσυγκόλλησης των χοίρων , ρεσπιροϊός χοίρου 1, PRRSV, ιός ψευδολύσσας και άλλοι.

Φυσικά, η έρευνα που κάνουμε για την επιτήρηση με βάση τα στοματικά υγρά είναι ενδιαφέρουσα και μάλιστα διασκεδαστική! Ωστόσο, έχει σοβαρό σκοπό. Η έγκαιρη ανίχνευση σημαντικών παθογόνων παραγόντων, π.χ. του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ), του ιού της κλασικής πανώλης των χοίρων (CSFV), του ιού του αφθώδους πυρετού (FMDV) και άλλων, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός αποφασιστικού και αποτελεσματικού ελέγχου και απόκρισης εξάλειψης. Αλλά σε αυτό συνήθως υστερούμε:

- Στη Βραζιλία (1978), ένα ξέσπασμα ΑΠΧ που λανθασμένα διαγνώστηκε ως CSFV σε αγρόκτημα, εξαπλώθηκε γρήγορα σε 11 πολιτείες της Βραζιλίας. Η εκρίζωση διήρκεσε 8 χρόνια και κόστισε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (Moura et al., 2010).

- Στο ξέσπασμα του CSFV 1997-1998 στην Ολλανδία, μια αναδρομική μελέτη διαπίστωσε ότι ο ιός εξαπλωνόταν στην πραγματικότητα στη χώρα 5 έως 7 εβδομάδες πριν αναγνωριστεί (Stegeman et al., 2000). Η εκρίζωση ήταν επιτυχής, αλλά στοίχισε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (Meuwissen et al., 1999; Stegeman et al., 2000).

- Στο Ηνωμένο Βασίλειο (2001), οι πρώιμες μολύνσεις από FMDV πέρασαν απαρατήρητες και ο ιός εξαπλώθηκε ευρέως μέσω της μετακίνησης μολυσμένων ζώων. Η εκρίζωση χρειάστηκε 6 μήνες, θανάτωση 4 εκατομμυρίων ζώων και περίπου 4,0 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (Davies, 2002).

- Στις ΗΠΑ, δεν γνωρίζουμε πότε εισήχθη ο ιός της επιδημικής διάρροιας των χοίρων (PEDV), αλλά εξαπλώθηκε σε τουλάχιστον 12 πολιτείες μέσα σε 8 εβδομάδες από την αρχική του ανίχνευση το 2013 (Stevenson et al., 2013; Niederwerder and Hesse, 2018) .

Το μάθημα που προσπαθούν να μας διδάξουν αυτές οι περιπτώσεις είναι ότι η επιτήρηση πρέπει να είναι ακριβής και έγκαιρη, εάν θέλουμε να ταιριάξουμε με την ταχύτητα με την οποία κινούνται οι μολυσματικοί παράγοντες μεταξύ και εντός των χωρών. Οτιδήποτε λιγότερο θέτει σε κίνδυνο τις κτηνοτροφικές βιομηχανίες μας. Σήμερα, το πιο πιεστικό μας πρόβλημα είναι η εκπληκτική ταχύτητα με την οποία η ΑΠΧ εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: εμφανίστηκε ΑΠΧ πρόσφατα στην Ιταλία - χιλιάδες μίλια από τα πλησιέστερα κρούσματα ΑΠΧ στη Γερμανία. Ομοίως, η ΑΠΧ εμφανίστηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία (Ιούλιος 2021) -- και έφερε το πρόβλημα στο κατώφλι των ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό, η βιομηχανία συνεχίζει να διερευνά τη χρήση από του στόματος υγρών ως διαγνωστικού δείγματος με τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στην επιτήρηση εάν ο ιός της ΑΠΧ ή άλλη ασθένεια των ζώων εισέλθει στις ΗΠΑ. Έτσι, τόσο το National Pork Board (NPB) όσο και το Swine Health Το Κέντρο Πληροφοριών (SHIC) έχει χρηματοδοτήσει ερευνητικά έργα ΑΠΧ στη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Ουγκάντα, το Βιετνάμ και αλλού.

Ο κλάδος αλλάζει γρήγορα για να προσαρμοστεί σε μικρότερο εργατικό δυναμικό και συνεχώς εργάζεται για να γίνει πιο αποτελεσματικός. Αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζονται στις εγκαταστάσεις παραγωγής που κατασκευάζονται, για παράδειγμα, στο μέγεθος των κτιρίων και στον αριθμό των χοίρων ανά εγκατάσταση. Αυτές οι αλλαγές είναι σημαντικές για την επιτήρηση μέσω στοματικών υγρών, επειδή η αποτελεσματική δειγματοληψία βασίζεται στην κατανόηση της συμπεριφοράς των χοίρων. Οι περισσότερες από τις προηγούμενες εργασίες σχετικά με τη δειγματοληψία έχουν γίνει σε στάβλους των 25 χοίρων. οπότε γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον το 70% των χοίρων στο μαντρί θα μασήσει το σχοινί μέσα σε 30 λεπτά. Τι συμβαίνει όμως σε εγκαταστάσεις των 50 γουρουνιών ή των 500 γουρουνιών; Πόσα σχοινιά πρέπει να παρέχουμε για να είμαστε σίγουροι ότι επαρκής αναλογία των χοίρων συνεισφέρει στο δείγμα;

Έτσι, για να προσαρμόσουμε τη δειγματοληψία υγρών από το στόμα σε μια μεταβαλλόμενη βιομηχανία, χρειαζόμαστε μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζει η βιομηχανία, π.χ. πόσοι χοίροι φιλοξενούνται ανά στάβλο σε όλη τη βιομηχανία; Σύντομες έρευνες που διανέμονται μέσω της Αμερικανικής Ένωσης Κτηνιάτρων Χοίρων και του Εθνικού Συμβουλίου Χοιρινού Κρέατος έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεγέθη των εγκαταστάσεων και να οδηγήσουν τη μελλοντική μας έρευνα. 

Στη συνέχεια του άρθρου οι Αμερικανοί ερευνητές καλούν χοιροτρόφους και κτηνιάτρους να βοηθήσουν στην έρευνά τους, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο ερωτηματολόγιο.



Photo by Sandy Millar on Unsplash
Share this:
Πηγή: