Ημ/νία: 07/12/2017

Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής - Ένας τρόπος για τη μείωση των αντιβιοτικών

Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής -  Ένας τρόπος για τη μείωση των αντιβιοτικών

ΑΝΑΛΥΣΗ - Η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στο αγρόκτημα δεν συμβαίνει σε μια μέρα. Αντίθετα, είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας στη διαχείριση των αγροκτημάτων, σύμφωνα με τον Bruno Gonzalez-Zorn, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.
"Σε πολλά αγροκτήματα, είμαστε συνηθισμένοι σε ένα ορισμένο ποσό αντιβιοτικών που χρησιμοποιούμε κανονικά και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τη φιλοσοφία του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε μια φάρμα", δήλωσε ο Gonzalez-Zorn. "Πρέπει να αυξήσουμε τη διαχείριση και τις συνθήκες υγιεινής ενός αγροκτήματος - αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα αγροκτήματα που χρησιμοποιούν τα περισσότερα αντιβιοτικά είναι αυτά που έχουν τη χειρότερη διαχείριση και με τις χειρότερες συνθήκες υγιεινής  [από άλλες φάρμες] . "
Επίσης, σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει και σε πολλά νοσοκομεία.
"Νοσοκομεία όπου χρησιμοποιούνται περισσότερα αντιβιοτικά είναι επίσης αυτά που έχουν τις λιγότερο υγιεινές συνθήκες", δήλωσε. "Σε κάθε πληθυσμό ,όσο χειρότερες είναι οι συνθήκες υγιεινής, τόσο περισσότερα αντιβιοτικά χρησιμοποιείτε για να αντισταθμίζετε το μέγεθος των βακτηριακών λοιμώξεων που έχετε.  Πέρα ​​από αυτό ,μπορούμε να έχουμε ταχύτερη διάγνωση και να χρησιμοποιούμε νέα εμβόλια που βρίσκονται εντός της αγοράς ενάντια στις βακτηριακές ασθένειες . Βελτιώνουμε επίσης τα γενικά μέτρα βιοασφάλειας. Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στις φάρμες».
Το σημείο εκκίνησης είναι μια αξιολόγηση στην εκμετάλλευση. Ο Gonzalez-Zorn εργάζεται επί του παρόντος σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που ονομάζεται EFFORT (Ecology from Farm to Fork Of microbial drug Resistance and Transmission) που εξετάζει τη χρήση αντιβιοτικών σε κάθε αγρόκτημα.
«Ταυτόχρονα, παίρνουμε ένα ερωτηματολόγιο με 140 ερωτήσεις και προσπαθούμε να συνδέσουμε τα επίπεδα αντίστασης με τα μέτρα υγιεινής και τα μέτρα βιοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού, των διαγνωστικών και ούτω καθεξής», είπε. "Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να προτείνουμε σε ορισμένες φάρμες ποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν για να μειώσουν την αντίσταση στα αντιβιοτικά, αλλά θα εξαρτηθεί από κάθε φάρμα".
Ένας από τους στόχους είναι η βελτίωση της διάγνωσης της νόσου, επομένως χρησιμοποιούνται μόνο τα σωστά αντιβιοτικά.
«Η βελτίωση της διάγνωσης σε πολύ συγκεκριμένες ασθένειες μπορεί να βοηθήσει τον κτηνίατρο να συνταγογραφήσει για να αποφασίσει πολύ γρήγορα τι είναι το βακτήριο και ποια αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως», είπε. «Αυτές οι γρήγορες διαγνωστικές εξετάσεις στα νοσοκομεία, αλλά και στις φάρμες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη λήψη κατάλληλης απόφασης για το ποιο αντιβιοτικό θα χρησιμοποιηθεί από την αρχή».
Share this:
Πηγή: