Ημ/νία: 03/02/2023

Βράβευση για ράμπα εμβολιασμού

Βράβευση για ράμπα εμβολιασμού

Δύο εργαζόμενοι φάρμας από την εταιρεία παραγωγής χοιρινού κρέατος του Καναδά HyLife έλαβαν την έκδοση 2023 του Βραβείου Dr F.X. Aherne, για την καινοτομία μιας ράμπας που βελτιώνει τον εμβολιασμό χοιριδίων.

Το βραβείο απονέμεται κάθε Ιανουάριο από το 2004 στο Banff Pork Seminar στην Αλμπέρτα για την αναγνώριση των καινοτομιών στην παραγωγή.
Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στους Robert Lafrenière και Barak Doell, εργαζόμενους στις φάρμες χοιρομητέρων HyLife στο La Broquerie, MB, Καναδάς, για τη ράμπα απογαλακτισμού. Βελτιώνει τη διαδικασία εμβολιασμού και διαλογής χοιριδίων τόσο για τα χοιρίδια, όσο και για τους εργαζόμενους.

Όπως περιγράφεται στον ιστότοπο της BPS, «Στις περισσότερες φάρμες χοιρομητέρων, η διαδικασία απογαλακτισμού συνήθως περιλαμβάνει τη συλλογή χοιριδίων, τον εμβολιασμό τους και τον διαχωρισμό σε αρσενικό και θηλυκό. Για να το πετύχει αυτό, το προσωπικό θα πάρει χοιρίδια από το πάτωμα, θα τα φέρει στο άτομο που κάνει τον εμβολιασμό και, τέλος, θα τα βάλει στην κατάλληλη πλευρά του διαδρόμου ανάλογα με το φύλο τους».

Ωστόσο, η επανειλημμένη συλλογή και παραλαβή χοιριδίων είναι δύσκολη για το σώμα, ειδικά για την πλάτη και τα χέρια, καθώς τα περισσότερα χοιρίδια ζυγίζουν τουλάχιστον 5,5 κιλά. Ως εκ τούτου, το προσωπικό θεωρεί συχνά τη διαδικασία ως μία από τις πιο απαιτητικές και επίπονες εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσουν.

Πως δουλεύει
Η ράμπα απογαλακτισμού που εξαλείφει την ανάγκη να μαζεύουν χοιρίδια από το πάτωμα:

- Αρχικά, τα χοιρίδια βγαίνουν από το κιβώτιο τοκετού ανοίγοντας την πύλη της χοιρομητέρας ενώ το προσωπικό χρησιμοποιεί δονητές θορύβου για να τα μετακινήσει στο δρομάκι και προς τη ράμπα.

- Τα χοιρίδια ανεβαίνουν στη ράμπα σε ομάδες των 20 έως 25, ανάλογα με το μέγεθος της ράμπας (οι μεγαλύτερες φάρμες έχουν μεγαλύτερες ράμπες).

- Μόλις ανέβουν τη ράμπα, μια πύλη που χρησιμοποιεί ένα σύστημα τροχαλίας χαμηλώνει πίσω από τα χοιρίδια και το προσωπικό μπορεί να αρχίσει να μαζεύει τα χοιρίδια από το ύψος της μέσης που πρόκειται να εμβολιαστούν και στη συνέχεια να τα τοποθετήσει σε μια τσουλήθρα ανάλογα με το φύλο τους.

- Οι σταδιακές επικλινείς ολισθήσεις από κάθε πλευρά του σταθμού επαναφέρουν το χοιρίδιο αργά και απαλά στο επίπεδο του εδάφους.

Εκτέλεση

Οι ράμπες αυτές εφαρμόστηκαν απογαλακτισμού σε αρκετές από τις φάρμες της εταιρείας. Το προσωπικό σε όλα αυτά τα αγροκτήματα ήταν θετικό σχετικά με τις ράμπες. Θα ακολουθήσει τελικά εγκατάσταση σε όλα τα σημεία. Οι περισσότερες φάρμες χοιρομητέρων της HyLife έχουν διαφορετική διάταξη και διαθέσιμο χώρο, έτσι οι Lafrenière και Doell και οι συνάδελφοί τους έχουν αναπτύξει διάφορα σχέδια ράμπας ανάλογα με το τι λειτουργεί καλύτερα για κάθε μία φάρμα. 
 
Share this:
Πηγή: