Ημ/νία: 28/03/2018

Χοιρίδια: Κάνοντας μια καλή αρχή

Χοιρίδια: Κάνοντας μια καλή αρχή

Είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο ότι η γαστρεντερική οδός των χοιριδίων αναπτύσσεται. Η διατροφή του ζώου είναι σημαντική για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Χρησιμοποιώντας μαγιά, είναι δυνατό να προσφερθούν εύπεπτες πρωτεΐνες στα νεότερα ζώα.
Οι νεαροί χοίροι απαιτούν καλή πρόσληψη μιας εξαιρετικά εύπεπτης δίαιτας για να επιτρέψουν στα έντερά τους να αναπτυχθούν σωστά και να βελτιστοποιήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι δίαιτες πρέπει να διαμορφώνονται έτσι ώστε να πληρούν την ηλικία, το σωματικό βάρος και το επίπεδο ωριμότητας του χοιριδίου.
Η μετάβαση από το γάλα σε μια διατροφή με βάση τα δημητριακά κατά τον απογαλακτισμό μπορεί να παρουσιάσει εμπόδια που οδηγούν σε πτώση του ρυθμού ανάπτυξης, κυρίως λόγω της μικρότερης πρόσληψης θρεπτικών ουσιών. Καθώς το έντερο εξακολουθεί να ωριμάζει, η παραγωγή ενδογενούς ενζύμου μπορεί να είναι φτωχή και μπορεί να χρειαστεί συμπλήρωση για να διασφαλιστεί ότι η τροφή είναι καλά αφομοιωμένη. Στην ιδανική περίπτωση, όλα τα συστατικά των ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται στις δίαιτες των χοιριδίων πρέπει να είναι ιδιαίτερα εύπεπτα. Η χρήση αποδεδειγμένων τεχνικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού είναι επωφελής για την προώθηση ενός ισορροπημένου περιβάλλοντος εντέρου και της βακτηριακής μικροχλωρίδας, επειδή επηρεάζεται έντονα από τα υποστρώματα τροφοδοσίας που ρέουν στο επιγάστριο. Όλα τα στοιχεία που έχουν υποστεί πέψη στη διατροφή θα χρησιμοποιηθούν από δυνητικά παθογόνα βακτήρια, οδηγώντας σε διάρροια και βλάβη στο ανώριμο τοίχωμα του εντέρου. Τέτοιες βλάβες μπορούν να περιορίσουν την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, ακόμη και σε μια καλά αφομοιωμένη δίαιτα, καθώς η μεγάλη επιφάνεια που παρέχεται από τις δομές των δοντιών μπορεί να μειωθεί.
Πολύ εύπεπτη πρωτεΐνη
Οι διαιτητικές συνήθειες των χοίρων περιέχουν συνήθως 30 έως 60% δημητριακά (που μπορούν να μαγειρευτούν ή να υποβληθούν σε επεξεργασία για την αύξηση της πέψης), έως 15% γεύμα σόγιας και 20% γαλακτοκομικά προϊόντα και, όπου επιτρέπεται, ιχθυάλευρο ή πρωτεΐνη πλάσματος. Στην ιδανική περίπτωση, τα θρεπτικά συστατικά πρέπει να απελευθερώνονται από άθικτα υλικά ζωοτροφής στον άνω ειλεό και να απορροφώνται σε αυτή την περιοχή, όπου η συγκέντρωση των βλεφαρίδων είναι μέγιστη, δημιουργώντας μια μεγάλη επιφάνεια και παρέχοντας την πιο αποτελεσματική πρόσληψη.
Η χρήση εξαιρετικά εύπεπτων πηγών πρωτεϊνών, όπως το αποβουτυρωμένο γάλα και ο ορός γάλακτος, μπορεί να αποτρέψει τη ροή των αχώνευτων πρωτεινών στο επιγάστριο, πράγμα που μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη τοξικών Ε. Coli. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες πρέπει να είναι 18 έως 20% στις πρώιμες δίαιτες. Συνήθως, η πρωτεΐνη ψαριών έχει χρησιμοποιηθεί και ως εύπεπτη πηγή, αλλά η απαγόρευση αυτών των συστατικών σε πολλές χώρες - για την τόνωση των αλιευτικών αποθεμάτων - οδήγησε στην ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις.
Το συστατικό που προέρχεται από ζύμη
Το NuPro είναι ένα παράγωγο ζυμομύκητα υψηλής περιεκτικότητας σε εύπεπτη πρωτεΐνη, ινοσιτόλη, γλουταμικό και δραστικά νουκλεοτίδια, τα οποία προάγουν την ανάπτυξη των κυττάρων των εντεροκυττάρων και την επούλωση της βλάβης των τοιχωμάτων του εντέρου, ιδιαίτερα σε νεαρά ζώα. Τα νουκλεοτίδια είναι πρόδρομοι που απαιτούνται για την παρασκευή κυτταρικού DNA και RNA.
Παρέχουν κυτταρική ενέργεια με τη μορφή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), δρουν εντός του κυτταρικού συστήματος σηματοδότησης και συμβάλλουν στη σύνθεση γλυκογόνου και γλυκοπρωτεΐνης. Η ινοσιτόλη εμπλέκεται στη λειτουργία των νεύρων, τη συντήρηση και την επιδιόρθωση των κυτταρικών μεμβρανών, την αποσύνθεση των λιπών και την παραγωγή ορμονών, όλα σημαντικά για την ανάπτυξη του νεαρού ζώου κατά τον απογαλακτισμό. Αυτή η ένωση εμπλέκεται στην πρόληψη γαστρικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια περιόδων στρες, η οποία παρατηρείται συνήθως κατά τον απογαλακτισμό.
Το γλουταμικό είναι ένα αμινοξύ που εκτελεί πολλές λειτουργίες κλειδί στα χοιρίδια. Ο κύριος πάροχος ενέργειας στον ιστό του εντέρου, το γλουταμινικό είναι επίσης απαραίτητο για διάφορες κυτταρικές λειτουργίες και θεωρείται απαραίτητο για την εντερική λειτουργία, ιδιαίτερα στα ανώριμα ζώα. Λειτουργεί επίσης ως ενισχυτής ευεξίας. προστίθεται σε πολλές ανθρώπινες τροφές για το σκοπό αυτό. Στα απογαλακτισμένα χοιρίδια, αυτό είναι σημαντικό για την προώθηση της πρόσληψης ζωοτροφών από τη διατροφή των βρεφονηπιακών / αρχικών δίαιτων που βασίζονται σε δημητριακά.
Σε σύγκριση με το γάλα της χοιρομητέρας, οι αρχικές δίαιτες χοίρων έχουν αποδειχθεί ότι είναι πολύ χαμηλότερες στα νουκλεοτίδια, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητά τους στον απογαλακτισμό όταν το χοιρίδιο απαιτεί καλά επίπεδα για να διατηρήσει την ανάπτυξη του εντέρου. Η συμπλήρωση σε αυτό το στάδιο είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε βλάβη στο έντερο λόγω της αλλαγής της τροφής αποκαθίσταται αποτελεσματικά και ότι η εντερική κυτταρική επένδυση έχει αναπτυχθεί καταλλήλως για απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.
Στις πρώτες δοκιμές του 2001 διαπιστώθηκε ότι η συμπερίληψη του παραγώγου ζύμης στις δίαιτες των χοιριδίων αύξησε την πρόσληψη τροφής και την αύξηση του σωματικού βάρους. Στις διεξαχθείσες μελέτες διατροφής, όπου χρησιμοποιήθηκε σε επίπεδα 2,5% στη σύνθεση για την αντικατάσταση ιχθυαλεύρων και πρωτεΐνης ορού γάλακτος σε τροφές χοιριδίων, παρατηρήθηκε αύξηση της πρόσληψης τροφής και των σωματικών βαρών κατά 6,5%. Ως εκ τούτου, το παράγωγο της ζύμης υποστηρίζει καλύτερη απόδοση των χοιριδίων από τις δίαιτες που περιέχουν ιχθυάλευρο και ορό γάλακτος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σιγουριά ως αντικατάσταση της πρωτεΐνης ψαριών, όπου η χρήση της είναι περιορισμένη ή απαγορευμένη.
Σύγκριση με το πλάσμα
Το παράγωγο ζυμομύκητα έχει συγκριθεί με το πλάσμα, το οποίο θεωρείται πηγή υψηλής πρωτεΐνης για χοιρίδια. Οι δοκιμές που διεξήχθησαν στην Κίνα το 2006 συνέκριναν μια διατροφή συμπληρωμένη με πλάσμα 5% έναντι της τροφής συμπληρωμένη με 2,5% καθένα από τα παράγωγα της ζύμης και πλάσμα ή 5% του παραγώγου ζυμομυκήτων μόνο, βλ. Πίνακα 2. Στη μελέτη των 38 ημερών για τα χοιρίδια κατά τη διάρκεια πριν και μετά τον απογαλακτισμό, τα χοιρίδια στη συνδυασμένη δίαιτα πλάσματος και ζυμομυκήτων είχαν 3% καλύτερη αναλογία μετατροπής τροφής (FCR), ενώ τα χοιρίδια στη θεραπεία 5% μόνο με το παράγωγο της ζύμης είχαν ως αποτέλεσμα 7% υψηλότερο FCR σε σύγκριση με τα χοιρίδια τη διατροφή μόνο με πλάσμα.
Οι οικονομικές αξιολογήσεις έδειξαν ότι η τροφή μόνο με ζύμη 5% ήταν περισσότερο από 1 RMB (0,13 ευρώ) ανά χιλιόγραμμο φθηνότερη από τη ζωοτροφή μόνο με πλάσμα. Σε χώρες όπου υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών ή τη νόσο των τρελών αγελάδων, όπως είναι ευρέως γνωστό, το πλάσμα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε δίαιτες χοιριδίων επειδή προέρχεται από ζώο που θεωρείται πιθανός φορέας ασθένειας. Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι το παράγωγο της ζύμης είναι μια κατάλληλη αντικατάσταση του πλάσματος χωρίς απώλειες στις επιδόσεις των χοιριδίων.
Μορφολογία και πεπτικότητα του εντέρου
Διάφορες δοκιμές έχουν διερευνήσει την επίδραση του παραγώγου ζυμομυκήτων στη μορφολογία του εντέρου και στην πεπτικότητα. Πίσω το 2005, οι ερευνητές μελέτησαν τις επιδράσεις στο έντερο και βρήκαν αύξηση της ημερήσιας αύξησης σε σύγκριση με τα χοιρίδια που τράφηκαν με μια δίαιτα που παρασκευάστηκε με πρωτεΐνες πλάσματος υψηλής ποιότητας. Συμπεριλαμβανομένου του παραγώγου ζυμομύκητα αυξήθηκε η αναλογία βιταμινών προς κρύπτη στο τοίχωμα του εντέρου αυξάνοντας την απορροφητική επιφάνεια και ο ιστός του εντέρου διατηρήθηκε καλύτερα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απογαλακτισμού, όταν αυτός κινδυνεύει περισσότερο από βλάβες από βακτηριακές τοξίνες.
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η επιπλέον ενέργεια που παρέχεται με τις ενώσεις στο παράγωγο της ζύμης, για κυτταρική ενέργεια, για παράδειγμα, μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη χρήσης οποιασδήποτε λακτόζης στην τροφή νεαρών χοίρων. Όταν το 2007 συγκρίθηκαν περισσότερες από 30 δοκιμές χοιριδίων με χρήση του παραγώγου ζυμομυκήτων ως μέρος μιας ανασκόπησης μετα-ανάλυσης, διαπιστώθηκε μέση ανταπόκριση υψηλότερων ρυθμών αύξησης κατά 4%, καλύτερης μετατροπής τροφής κατά 3% και αυξημένης πρόσληψης τροφής κατά 1%.
Η ποσότητα της απτοσφαιρίνης (πρωτεΐνη οξείας φάσης) στο αίμα χρησιμοποιείται ως δείκτης φυσιολογικού στρες, ένα γνωστό πρόβλημα κατά τον απογαλακτισμό. Όταν οι ερευνητές το 2007 διερεύνησαν τα αποτελέσματα της συμπερίληψης του παραγώγου ζύμης σε τροφές χοιριδίων σε αυτή την παράμετρο, βρήκαν σημαντική μείωση της συγκέντρωσης απτοσφαιρίνης. Αυτό έδειξε ότι η τροφοδοσία του παραγώγου ζύμης στα νεογέννητα χοιρίδια συμβάλλει στην καλύτερη υγεία, ενώ τα πιο υγιή χοιρίδια έχουν καλύτερες επιδόσεις στην ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα.
Συμπερασματικά
Η έρευνα στην ανάπτυξη του χοιριδίου και η πεπτική υγεία έχει οδηγήσει σε ένα εύρωστο σύνολο δημοσιευμένων δεδομένων σχετικά με τη σημασία της εξαιρετικά εύπεπτης πρωτεΐνης από βιώσιμες πηγές, όπως το NuPro από τη ζύμη. Επιπλέον, οι δραστικές ενώσεις σε αυτό το παράγωγο ζύμης βοηθούν στην ανάπτυξη και την ωρίμανση του εντέρου σε νεαρά ζώα, ειδικά κατά τη διάρκεια του αγχωτικού χρόνου απογαλακτισμού. Η εξασφάλιση ότι οι δίαιτες των χοιριδίων είναι διατυπωμένες με καλής ποιότητας, εύπεπτες πρώτες ύλες ζωοτροφών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εντέρου και τη διατήρηση του τοιχώματος του εντέρου είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική ανάπτυξη. Αυτό δίνει στα χοιρίδια την καλύτερη πιθανότητα βέλτιστης παραγωγικής απόδοσης με λιγότερες πεπτικές διαταραχές, ειδικά όταν μεταβαίνουν από μια βάση γάλακτος σε μια διατροφή με βάση τα δημητριακά.
Share this:
Πηγή: