Ημ/νία: 19/02/2014

Χρήση μελοξικάμης μετά τον τοκετό

Χρήση μελοξικάμης μετά τον τοκετό

Η χορήγηση του παυσίπονου, μελοξικάμη, σε όλες τις χοιρομητέρες μετά τον τοκετό δεν βελτιώνει την επιβίωση των χοιριδίων και την ανάπτυξη, σύμφωνα με νέα έρευνα από τον Καναδά.
Τα αποτελέσματα της μελοξικάμης σε χοιρομητέρες λίγο μετά τον τοκετό σε σχέση με την επιβίωση και την ανάπτυξη των χοιριδίων ερευνήθηκαν από τον R. Tenbergen και συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Guelph στον Καναδά και δημοσιεύθηκε στο Journal of Swine Health and Production.
Ένα σύνολο από 289 χοιρομητέρες και τα νεογνά τους χρησιμοποιήθηκαν. Χοιρομητέρες εντός 12 ωρών από τον τοκετό τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε ενδομυϊκή ένεση μελοξικάμης (extra - label) ή ένα εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές δεν γνώριζαν την θεραπεία.
Όλα τα χοιρίδια ζυγίστηκαν εντός 12 ωρών από τη γέννηση, κατά τον ευνουχισμό και κόψιμο της ουράς (πέντε έως επτά ημερών), και πριν από τον απογαλακτισμό ( 19 έως 21 ημερών ). Οι γέννες είχαν χωριστεί σε μικρές , μεσαίες και μεγάλες.
Πρόσθετες μετρήσεις που αφορούν τη χοιρομητέρα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών θέσης, πρωκτικές θερμοκρασίες και βαθμολογίες πρόσληψη2 τροφής, διεξήχθησαν σε μικρότερο αριθμό των χοιρομητέρων της έρευνας.
Δεν υπήρξαν σημαντικές επιδράσεις στη θνησιμότητα των χοιριδίων , ή στον ρυθμό αύξησης τους. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης των χοίρων στην μεσαίου μεγέθους κατηγορία (11 έως 13 χοίροι στην γέννα) έτεινε να είναι μεγαλύτερος με την χορήγηση μελοξικάμης στις χοιρομητέρες από ό, τι στις χοιρομητέρες που είχε δοθεί εικονικό φάρμακο (p = 0,07).
Ο ρυθμός ανάπτυξης συσχετίστηκε θετικά με το βάρος κατά τη γέννηση και κατά τον απογαλακτισμό ( Ρ < 0,001) και αρνητικά με την χοιρομητέρα και την κατηγορία μεγέθους της γέννας( P < 0,001 ).
Η θνησιμότητα των χοιριδίων δεν σχετίζεται με τη θεραπεία, αλλά συνδέθηκε με την κατηγορία μεγέθους γέννησης του νεογνού και το μικρό βάρος γέννησης( P < 0,001).
Η μελοξικάμη που δόθηκε στους θηλυκούς χοίρους μετά τον τοκετό δεν οδηγεί σε βελτίωση της επιβίωσης και της ανάπτυξης των χοιριδίων.
Βελτιωμένη απόδοση θα μπορούσε να σημειωθεί μόνο στις χοιρομητέρες που είχαν δύσκολους τοκετούς και υποβλήθηκαν σε θεραπεία, κατέληξε στο συμπέρασμα Tenbergen και οι συνεργάτες του. Πρόσθεσαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση.
Αναλγητικά όπως η μελοξικάμη, σχετικά μακράς δράσης και μη στεροειδή αντι - φλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), έχουν επιτραπεί για ζώα παραγωγής τροφίμων, σε ορισμένες χώρες, αν και , προς το παρόν , η χρήση της μελοξικάμης για χοιρομητέρες πρέπει να δηλωθεί στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Share this:
Πηγή: