Ημ/νία: 20/07/2018

Ζημίες για τους εξαγωγείς χοιρινού κρέατος των ΗΠΑ στην Κίνα

Ζημίες για τους εξαγωγείς χοιρινού κρέατος των ΗΠΑ στην Κίνα

Ορατές πλέον είναι οι συνέπειες του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και στον κλάδο της εμπορίας κρέατος. Με δεδομένο ότι το μέτρο της επιβολής δασμών δεν έμεινε αναπάντητο από τις χώρες που πλήττονται άμεσα από αυτό, ορισμένες αμερικανικές βιομηχανίες ήδη υφίστανται τις επιπτώσεις στις εμπορικές τους συναλλαγές με την Κίνα.
Εξαιτίας της επιβολής δύο διαφορετικών δασμών στο αμερικανικό χοιρινό,  (που αθροιστικά φτάνουν στο 50%), οι αμερικανικές βιομηχανίες επεξεργασίας χοιρινού κρέατος βλέπουν μια σημαντική πηγή κέρδους γι’ αυτές πλέον να χάνεται. Και το χειρότερο: Το κενό αυτό να καλύπτεται από ανταγωνιστές της Ν. Αμερικής και της Ευρώπης.
Οι βιομηχανίες αυτές εξήγαγαν στην Κίνα μέρη του σώματος του ζώου που δεν καταναλώνουν οι Αμερικανοί. Πρόκειται για τα εντόσθια, τη γλώσσα και τα πόδια των χοίρων που δεν μπορούν να τα πουλήσουν στις ΗΠΑ, για τα οποία όμως βρίσκουν αγοραστές στην Κίνα. Οι εισαγωγές αυτών των μερών του σώματος των χοίρων στην Κίνα μειώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο πάνω από 30%.
Έτσι, η μοναδική εναλλακτική για τις βιομηχανίες επεξεργασίας χοιρινού κρέατος είναι να πωλούν τα μέρη του σώματος των ζώων για ζωοτροφές έναντι ευτελούς ποσού.
Όπως τονίζει ο Ντέρμοτ Χέιγς, οικονομολόγος Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβας, «είναι είδη μηδενικής αξίας εκτός Κίνας, αλλά εντός Κίνας αποκτούν μεγάλη αξία». Ενδεικτική περίπτωση αυτού του είδους εξαγωγών είναι ένα φημισμένο πιάτο που τρώγεται κυρίως στην επαρχία Σιτσουάν: Τα γεμιστά πόδια χοίρου με άσπρα φασόλια. Ειδικά τα πίσω πόδια των χοίρων είναι ένα είδος το οποίο δεν έχει καμία απολύτως αξία οπουδήποτε αλλού εκτός από την Κίνα.
Συνεπώς η Κίνα αναγκαστικά, θα βρει γρήγορα αλλού εναλλακτικούς προμηθευτές. Όπως τονίζει ο Κεν Μάσχοφ, πρόεδρος της μεγαλύτερης οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ, «είτε η Χιλή είτε η Ευρώπη, είτε κάποιος άλλος θα τα προμηθεύσουν», μιας και όταν για κάποιους κλείνει μια «πόρτα», για κάποιους άλλους ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας».
Share this:
Πηγή: