Ημ/νία: 02/12/2012
Θετική η Κομισιόν στην πρόταση για συμπερίληψη βοσκοτόπων με ξυλώδη βλάστηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας στον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Δανέλλη επιβεβαίωσε ότι προσεγγίζει με "ανοικτό πνεύμα ... τη συμπλήρωση του προτεινόμενου ορισμού των μόνιμων βοσκοτόπων με την πιθανή συμπερίληψη ορισμένων εκτάσεων που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο εκτατικών παραδοσιακών κτηνοτροφικών/γεωργικών συστημάτων, με στόχο την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των εκτάσεων αυτών για τη βιοποικιλότητα και την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και της ελευθέρωσης άνθρακα.
Συνεχίζοντας, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι για τη χορήγηση των ενισχύσεων δεν αρκεί απλώς να θεωρηθούν επιλέξιμες αυτού του είδους οι εκτάσεις, αλλά "θα πρέπει να τηρούνται συμπληρωματικές διατάξεις όπως αυτές για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης, τα επιλέξιμα εκτάρια καθώς και τον ΄ενεργό γεωργό΄".
Το ζήτημα των βοσκοτόπων έχει αναδείξει εδώ κι αρκετό καιρό ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, που είχε θέσει το θέμα στην πρόσφατη επίσκεψη του επιτρόπου Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος, στην Αθήνα, στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, όσο και υπόψη του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επανειλημμένως.
«Στην Ελλάδα από το σύνολο των επιλέξιμων εκτάσεων που δηλώνονται για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών (άμεσες ενισχύσεις), που ανέρχονται στο ύψος των 5,5 εκατομμυρίων εκταρίων, το 47% περίπου αποτελούν εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως βοσκότοποι, σύμφωνα με τα στοιχεία για το έτος 2011.
Στις ορεινές περιοχές το 56% και πλέον των δυνητικά επιλέξιμων εκτάσεων αποτελούνται από βοσκότοπους.
Συνεπώς για να μην έχουμε απώλεια στις ενισχύσεις είναι εξαιρετικά αναγκαίο να διευκρινιστεί ποιες ακριβώς εκτάσεις περιλαμβάνονται σε εκείνες που χαρακτηρίζονται ως βοσκότοποι.
Κατά την άποψή μας βοσκότοποι δεν είναι μόνο οι λιβαδικές εκτάσεις αλλά και όσες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βόσκηση και περιλαμβάνουν αραιή ξυλώδη βλάστηση.
Τονίζεται ότι οι λιβαδικές εκτάσεις αντιπροσωπεύουν σήμερα μέγεθος της τάξεως των 16 εκατ. στρεμμάτων, το οποίο υπολείπεται σημαντικά της συνολικά επιλέξιμης έκτασης βοσκοτόπων (26 εκατ. στρέμματα) που δηλώνεται στη χώρα μας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των άμεσων ενισχύσεων.
Συνεπώς, ο ορισμός του χαρακτηρισμού των βοσκοτόπων που περιλαμβάνεται στον προτεινόμενο από την Επιτροπή κανονισμό για τις άμεσες ενισχύσεις για την ΚΑΠ μετά το 2013 αποκτά τεράστια σημασία για το μέγεθος που θα χρησιμοποιεί κάθε κράτος μέλος. Για το λόγο αυτό οφείλεται άμεσα να αντικατασταθεί ο όρος «permanent grassland» , που αποδίδει περιοριστικά την έννοια της μόνιμης λιβαδικής έκτασης με το σωστό όρο, που είναι «permanent pasture», οποίος αποδίδει ορθότερα και ευρύτερα τον ορισμό του μόνιμου βοσκότοπου», ανέφερε σε σχετική επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.
Αναφερόμενος τώρα στην εξέλιξη που αναφέραμε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης σχολίασε ότι "η απάντηση της Κομισιόν επιβεβαιώνει τη σημασία της διαρκούς προσπάθειάς μας να διερευνούμε συνεχώς τις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας στις σημερινές συνθήκες και να επισημαίνουμε τόσο στα ευρωπαϊκά όργανα όσο και στο εσωτερικό της χώρας τυχόν προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν.
Πριν τρία σχεδόν χρόνια, σε ανύποπτο χρόνο, θέταμε ερωτήματα στην Κομισιόν για τη δυνατότητα ενίσχυσης της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας, ενός τομέα με έντονη τη διάσταση προσφοράς δημόσιων αγαθών αλλά και προϊόντων υψηλής διατροφικής ποιότητας, συμβατού με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.
Στη συνέχεια διακρίναμε στις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμπερίληψη στο πρασίνισμα μόνιμων χορτολιβαδικών εκτάσεων την ευκαιρία για αξιοποίηση των βοσκοτόπων στη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο προτεινόμενος ορισμός των επιλέξιμων εκτάσεων θα άλλαζε για να συμπεριλάβει και την ξυλώδη βλάστηση.
Γι’ αυτό και θέσαμε το θέμα στην Κομισιόν και με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε σήμερα την εκ μέρους της κατανόησή του. Εξυπακούεται ότι θα συνεχίσουμε τη διεκδίκησή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέσω τροπολογιών μας για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής το προσεχές διάστημα. Παράλληλα όμως θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία και από εθνικής πλευράς της έγκαιρης εξασφάλισης των συνθηκών ώστε να υπολογισθούν αυτές οι εκτάσεις στα επιλέξιμα εκτάρια και να είναι σε θέση "ενεργοί αγρότες" το 2014 να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα ενίσχυσης γι αυτές τις νέες επιλέξιμες εκτάσεις."