Ημ/νία: 03/12/2012
Δύσκολες ημέρες για την Χοιροτροφία

Απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες βρίσκονται οι χοιροτρόφοι της Ροδόπης, οι οποίοι βλέπουν μέρα με τη μέρα τα κέρδη τους να εκμηδενίζονται, τόσο από την δυσβάσταχτη φορολογία, όσο και από την άνοδο των τιμών των ζωοτροφών.
Επιπλέον έχουν να ανταγωνιστούν το ξένο χοιρινό, το οποίο είναι χαμηλότερο σε ποιότητα από το Ελληνικό αλλά πιο ανταγωνιστικό σε τιμή, αλλά και τη χαλαρότητα των ελεγκτικών αρχών, που επιτρέπουν τις Ελληνοποιήσεις του κρέατος χωρίς να επιβάλλουν την νομοθεσία.
Άλλωστε η γενικότερη πολιτική της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια έχει απαξιώσει την χοιροτροφία, με αποτέλεσμα σήμερα να καλύπτεται μόλις το 25% των αναγκών της Ελλάδας από τους Έλληνες χοιροτρόφους, όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 καλύπτονταν το 92% των αναγκών από Ελληνικό χοιρινό.
Η πτώση αυτή είναι εμφανής και στη Ροδόπη, αφού από περίπου 1500 χοιρομητέρες που υπήρχαν τη δεκαετία του ’90, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 350 στους 2 χοιροτροφικές μονάδες της περιοχής των Καλπακίδη και Γενήουστα.
Ακόμα και οι εναπομείναντες μονάδες όμως βρίσκονται απέναντι σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών των ζωοτροφών.
Χαρακτηριστικά τα δημητριακά, τα οποία αποτελούν την κύρια τροφή των χοίρων, έχουν ανέβει κατά 50%, ενώ η σόγια, που χρησιμοποιείται και αυτή, έχει ανέβει κατά 80%.
Την ίδια ώρα η τιμές του κρέατος πιέζονται από τους παραγωγούς της ΕΕ οι οποίοι είναι πολύ καλύτερα οργανωμένοι στην εμπορία και τη διακίνηση του.
Βέβαια ποιοτικά το Ελληνικό κρέας είναι ανώτερο, λόγω της καλύτερης διατροφής, η οποία δεν περιέχει τα παραπροϊόντα που βρίσκονται στην τροφή των ζώων στην Ευρώπη.
Όμως δυστυχώς εδώ έρχονται να παίξουν ρόλο και οι Ελληνοποιήσεις του κρέατος, οι οποίες αποτελούν τη μάστιγα του κλάδου, και επηρεάζουν γενικότερα τις τιμές.
Σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει η σωστή λειτουργία ενός συστήματος ισοζυγίου κρέατος, τόσο στο επίπεδο καταγραφής, όσο και στο επίπεδο της καταπολέμησης των Ελληνοποιήσεων.
Να σημειωθεί ότι το ισοζύγιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008, αλλά είχε περιορισμένα αποτελέσματα, αφού παρόλο που έγιναν έλεγχοι από τον ΕΛΟΓΑΚ και επιβλήθηκαν πρόστιμα, η είσπραξή τους ήταν περιορισμένη και η εφαρμογή έμεινε στα χαρτιά.
Εάν λειτουργούσε το ισοζύγιο εδώ και χρόνια τόσο για τους εμπόρους όσο και στα τελικά σημεία πώλησης, θα μπορούσε το ποσοστό του Ελληνικού κρέατος να είναι πιο ψηλά, αφού θα καταπολεμούσε τις Ελληνοποιήσεις.
Ηλεκτρονική υποβολή ισοζυγίων
Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και περιορίζεται μόνο στο τομέα των εμπόρων κρέατος, είναι η λειτουργία από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ» της ηλεκτρονικής υποβολής ισοζυγίων κρέατος μέσω της διαδικτυακής Εφαρμογής «ARTEMIS».
Η εφαρμογή αυτή αποτελεί επέκταση της μέχρι σήμερα ηλεκτρονικής διασύνδεσης των σφαγείων με τον Οργανισμό και δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εμπόρους κρέατος να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις μηνιαίες δηλώσεις ισοζυγίων κρέατος. O εκσυγχρονισμός του συστήματος καταγραφής των ισοζυγίων έχει άμεση σχέση με τον καλύτερο και αμεσότερο έλεγχο της αγοράς πράγμα που θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων και θα ενισχύσει έτσι τον Έλληνα κτηνοτρόφο και τον Έλληνα καταναλωτή. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του εισοδήματος των κτηνοτρόφων μας, αλλά και ένα εξίσου σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση του καταναλωτή, ώστε να απολαμβάνει στο τραπέζι του την ποιότητα που πληρώνει.
Με την ηλεκτρονική υποβολή αποφεύγεται η μέχρι σήμερα ογκώδης ετήσια αλληλογραφία με την οποία υποβάλλονταν τα ισοζύγια. Παράλληλα επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ανθρωπίνων πόρων που απασχολείται με τις διαδικασίες παραλαβής, επεξεργασίας και καταχώρησης των στοιχείων ενώ η αυτοματοποίηση των διαδικασιών παρέχει τη δυνατότητα λεπτομερέστερων διασταυρώσεων και ελέγχων των δεδομένων.
Η Ηλεκτρονική Υποβολή Ισοζυγίων Κρέατος μέσω της Διαδικτυακής Εφαρμογής ARTEMIS θα βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 προκειμένου όλοι οι υπόχρεοι υποβολής μηνιαίων ισοζυγίων κρέατος να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής και να προετοιμαστούν για την έναρξη της υποχρεωτικής εφαρμογής από 1ης Ιανουαρίου 2013.
Πληροφορίες και λεπτομερείς οδηγίες για τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν ακολουθώντας στο διαδίκτυο τη «διαδρομή»: www.elgo.gr / Συγχωνευθέντες Φορείς / Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος.