Ημ/νία: 30/07/2014
Ενισχύσεις 20 δισ. για κτηνοτροφία και γεωργία

Την εθνική πρόταση για την κατανομή των επιδοτήσεων προς τους αγρότες την περίοδο 2015 ? 2020 παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Καρασμάνης.Πρόκειται για τις εθνικές επιλογές αναφορικά με το πώς και σε ποιους θα διατεθούν τα 20 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ, εκ των οποίων τα περίπου 15 δισ. ευρώ είναι οι άμεσες ενισχύσεις. Κερδισμένοι αναδεικνύονται οι νέοι που εισέρχονται στην ύπαιθρο και είναι μέχρι 40 ετών. Ειδικότερα:
1. Από το 2015 ο αριθμός των δικαιωμάτων θα είναι ανάλογος της έκτασης (1 δικαίωμα ισούται με δέκα στρέμματα). Μέχρι το 2020 θα έχουν υποχωρήσει κατά 30%, οπότε και η Ελλάδα θα κατέβει στα επίπεδα της μέσης ενίσχυσης της Ε.Ε.
2. Για την κατανομή των ενισχύσεων, η χώρα διαιρείται ουσιαστικά σε τρεις ζώνες ή περιφέρειες. Είναι οι βοσκότοποι, οι καλλιεργήσιμες (αρόσιμες) και οι δενδρώνες μαζί με τους αμπελώνες. Οι βοσκότοποι είναι εκείνοι με χαμηλή αξία με ενοίκια έως 4 ευρώ το στρέμμα. Οι καλλιεργήσιμες είναι οι εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας και αξίας ενοικίων από 30 έως 80 ευρώ το στρέμμα. Στην πρώτη κατηγορία πάει το 25% των κονδυλίων, στη δεύτερη το 47% και στην τρίτη το 28%. Οι βοσκότοποι θα έχουν επιδότηση 25 ευρώ, οι δενδρώδεις που μπαίνουν για πρώτη φορά στις ενισχύσεις 50 ευρώ και οι καλλιεργήσιμες 40 ευρώ.
3. Το σύνολο της επιδότησης θα «χτίζεται», ανάλογα με το είδος της παραγωγής, την περιοχή, τις περιβαλλοντικές πρακτικές «πρασίνισμα» και την κατηγορία του αγρότη. Κάθε χρόνο οι αγρότες θα μοιράζονται ως άμεση ενίσχυση περί τα 2 δισ. ευρώ. Η βασική (54%) και η «πράσινη» (30%) ενίσχυση θα αποτελούν το 84% του συνόλου που θα μπορεί να πάρει ένας γεωργός. Αυτό χαρακτηρίζεται και ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο αγρότης εφόσον καλλιεργεί ή παράγει ένα από τα 11 προϊόντα, που μπήκαν για έξτρα ενισχύσεις (διασυνδεδεμένες) θα δικαιούται άλλο ένα 9%. Αν δραστηριοποιείται σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές (φυσικοί περιορισμοί) θα παίρνει άλλο ένα 5%. Κι αν είναι νέος γεωργός έως 40 ετών θα παίρνει κι άλλο ένα 2%.
4. Επιδοτήσεις δικαιούνται μόνο οι «ενεργοί» αγρότες. Αποκλείονται εκείνοι που αφήνουν ακαλλιέργητο πάνω από το 50% της γης τους. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να έχουν τουλάχιστον το 5% του εξωγεωργικού εισοδήματός τους από άμεσες ενισχύσεις.
5. Γίνεται υποχρεωτικό το «πρασίνισμα» της έκτασης, ανάλογα με το είδος της, μέσα από τρία μέτρα. Αν δεν εφαρμόζονται, τα πρόστιμα για τους γεωργούς θα είναι πάνω από το 45% της συνολικής ενίσχυσης και μπορούν να φτάσουν και το 100%.
6. Οι νέοι γεωργοί έως 40 ετών πριμοδοτούνται με επιπλέον 25% στα δικαιώματά τους για έκταση μέχρι 250 στρέμματα. Το συνολικό ποσό που θα δίνεται κάθε χρόνο είναι γύρω στα 40 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν 17.600 νέοι αγρότες.
7. Καθεστώς προστασίας καθιερώνεται για 350.000 μικρούς γεωργούς. Είναι εκείνοι που λαμβάνουν μέχρι 1.250 ευρώ ετησίως ενισχύσεις. Απαλλάσσονται από το «πρασίνισμα» και τους ελέγχους.