Ημ/νία: 02/10/2013
Η οικονομική επίπτωση του Αφρώδους Πυρετού

Παρά το γεγονός ότι η ασθένεια έχει χαμηλή θνησιμότητα, η παγκόσμια επίπτωση την νόσου του Αφρώδους Πυρετού(ΑΠ) είναι κολοσσιαία, λόγω του τεράστιου αριθμού των προσβληθέντων ζώων. Η επίπτωση μπορεί να χωριστεί σε δύο συνιστώσες: (1) οι άμεσες απώλειες που οφείλονται σε μειωμένη παραγωγή και αλλαγές στη δομή του κοπαδιού, και (2) οι έμμεσες απώλειες που προκαλούνται από το κόστος της θεραπείας του ΑΠ και την περιορισμένη χρήση των βελτιωμένων τεχνολογιών παραγωγής.
Εκτιμάται ότι η ετήσια επίπτωση του ΑΠ ανέρχεται στο ποσό των 6,5$-21$ δις δολάρια.
Οι επιπτώσεις του ΑΠ δεν είναι ίδιες σε όλο τον κόσμο:
Οι απώλειες από την ασθένεια έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι οποίες είναι άμεσα εξαρτώμενες από την κτηνοτροφία. Ο ΑΠ μειώνει την γονιμότητα της αγέλης το οποίο οδηγεί σε λιγότερο αποτελεσματικές δομές της.
Σε χώρες με προγράμματα αντιμετώπισης της ασθένειας δημιουργούνται μεγάλες δαπάνες. Αυτά τα προγράμματα είναι δύσκολο να διακοπούν εξαιτίας του ρίσκου πανδημίας του Αφρώδους Πυρετού.
Σε χώρες που σπανίως υπάρχουν ξεσπάσματα του ΑΠ το κόστος απαλλαγής από την ασθένεια ήταν τεράστια. Εξοπλίζοντας φτωχές χώρες με τα εργαλεία που απαιτούνται για την καταπολέμηση του ΑΠ θα περιλαμβάνει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών, που με την σειρά τους θα προσφέρουν οφέλη σε ένα έθνος όπως η καταπολέμηση άλλων ασθενειών των ζώων .