Ημ/νία: 02/12/2012
Στόχος της ΕΕ βιοκαύσιμα δεύτερης και τρίτης γενιάς για μείωση τιμών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές
.jpg)
Αρχίζει στην Ευρώπη η οργανωμένη επιχειρηματική προσπάθεια για την παραγωγή βιοκαυσίμων δεύτερης και τρίτης γενιάς. Υπάρχουν τεχνολογικές δυνατότητες για να παράγονται ετησίως 150.000 τόνοι βιοαιθανόλης, με χρήση άνω του 1 εκατ. τόνων αστικών αποβλήτων, που έτσι δεν θα καταλήγουν στις χωματερές. Η ποσότητα αυτή είναι ικανή να κινήσει 1,5 εκατ. επιβατικά αυτοκίνητα, που θα χρησιμοποιούν καύσιμο Ε10 (μίγμα βιοαιθανόλης - βενζίνης σε αναλογία 10 - 90), παρεμποδίζοντας την εκπομπή περισσότερων των 500.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτές ήταν μερικές από τις καινοτόμες ιδέες που παρουσιάστηκαν στην διεθνή έκθεση BioEnergy, η οποία έγινε παράλληλα με την έκθεση κτηνοτροφικών προϊόντων EuroTier, στο Ανόβερο της Γερμανίας, στις 13 - 16 Νοεμβρίου 2012. Η επικρατέστερη τάση στην Ευρώπη είναι η παραγωγή βιοκαυσίμων δεύτερης και τρίτης γενιάς, καθώς εγκαταλείπεται το μοντέλο της παραγωγής βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς από τρόφιμα, όπως η ζάχαρη και το άμυλο. Ο λόγος είναι ότι οι σχετικές καλλιέργειες θεωρήθηκαν ανταγωνιστικές εκείνων του τομέα των τροφίμων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (Σ.Ε.ΒΙ.Ζ.), κ. Ηλίας Μελισσουργός, που συμμετείχε στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η Ευρώπη στρέφεται πια στην τρίτη γενιά βιοκαυσίμων. Όλα τα ενεργειακά φυτά αποτελούν βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή ζωοτροφών. Άρα πήραμε στρέμματα καλλιέργειας από την παραγωγή ζωοτροφών και τα χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ενέργεια (βιοκαύσιμα). Αυτό δημιούργησε έλλειμμα στα παγκόσμια αποθέματα και αύξηση των τιμών. Μάλιστα παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μειώνεται η κατανάλωση αλλά παράλληλα να αυξάνονται οι τιμές. Η μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων στα δημητριακά και η ανασφάλεια αλλά και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται με τις τιμές των τροφίμων, αναγκάζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βρουν άλλους τρόπους παραγωγής βιοκαυσίμων. Έτσι αποφάσισαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην παραγωγή βιομεθανίου από αστικά απόβλητα. Η ΕΕ υποστηρίζει ότι το 30% των τροφίμων οι καταναλωτές το πετάνε. Αυτές οι ποσότητες όμως μπορούν να μας παράγουν ενέργεια. Σήμερα που μιλάμε ο κ. Χήτας, στη χοιροτροφική μονάδα που έχει εγκαταστήσει στην Φιλιππιάδα Πρέβεζας, λειτουργεί σύστημα βιοαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Όλα αυτά για να γίνουν πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι πολιτικοί, ώστε να στρέψουν τους παραγωγούς ενέργειας στη χρησιμοποίηση πρώτων υλών, που με τη βοήθεια των ήδη υπαρχόντων τεχνολογιών, δεν θα επηρεάζουν τις βιομηχανίες τροφίμων και ζωοτροφών. Αυτό θα βοηθήσει να αποκλιμακωθούν οι τιμές, ώστε και οι πρώτες ύλες θα γίνουν φτηνότερες και οι παραγωγοί θα μπορέσουν να ανασάνουν οικονομικά. Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξουν οικονομικά κίνητρα και κεφάλαια για επενδύσεις».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να επενδύσει 9 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από τη χρηματοδότηση μονάδων που επεξεργάζονται πρώτες ύλες όπως η ξυλεία, το χαρτί και τα υπολείμματα των αγροτικών καλλιεργειών, για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Αυτό ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια, κ. Κυριάκος Μανιάτης, μιλώντας στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Bio4SuD», που πραγματοποιήθηκε στις 19 – 20 Νοεμβρίου 2012, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νότιας Ευρώπης μέσω των βιοκαυσίμων. Όπως υποστήριξε, η Ευρώπη έχει οριστικά στραφεί στα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς. Η παραγωγή βιοκαυσίμων δεν θα γίνεται σε βάρος της παραγωγής τροφίμων, τόνισε.
Τα βιοκαύσιμα 2ης γενιάς, ακόμη βρίσκονται στην περιοχή της «νεκρής ζώνης», παρότι υπάρχουν ώριμα ερευνητικά αποτελέσματα. Οι τράπεζες δεν αναλαμβάνουν να χρηματοδοτήσουν την έναρξη παραγωγικών projects επειδή δεν υπάρχουν από πλευράς της βιομηχανίας, συμβόλαια που να εγγυώνται την απορρόφηση των βιοκαυσίμων που θα παραχθούν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, προς την παραπάνω κατεύθυνση λειτουργεί η συνεργασία που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011, ανάμεσα σε αεροπορικές εταιρείες, βιομηχανίες βιοκαυσίμων και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί βέβαια οι χρηματοδοτήσεις να μην είναι κάτι εύκολο ωστόσο αναζητούνται χρηματοδοτικοί μηχανισμοί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων.
Όσο όμως η παραγωγή βιοκαυσίμων 2ης γενιάς προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, ήδη προχωράει η έρευνα για την παραγωγή των βιοκαυσίμων 3ης γενιάς από άλγη, ένα είδος φυκιού που αναπτύσσεται σε αλμυρό, γλυκό ή ακόμη και μολυσμένο νερό.
Οι προοπτικές είναι τόσο μεγάλες που θα μπορούσαν μέχρι το 2050 τα βιοκαύσιμα δεύτερης και τρίτης γενιάς να αντιπροσωπεύουν το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ.